Quantcast
Channel: Hjemmebrygging –Ølportalen
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

Norske vinnere i MOBI European Homebrewers Competition

$
0
0

Av høydepunkter kan vi nevne:

  • Gard Karlsnes vant 1. plass i klassen «Belgian and French Styles» med en Belgian Dark Strong Ale
  • Joakim Olavesen vant 3. plass i klassen «American Styles» med en American IPA
  • Olaf Nykrem vant 1. plass i klassen «English, Scottish and Irish styles» med en Wee Heav

Norge kom på delt 1. plass som «Best Country» sammen med Østerike og Italia.

Fullstendig resultatliste fra konkurransen finnes her: http://www.movimentobirra.it/pagina.aspx?id=28 (velg engelsk nederst til venstre hvis du ikke er veldig stø i italiensk).


Blir du Norges beste hjemmebrygger?

$
0
0

Norbryggs årlige konkurranse om å bli landets beste hjemmebrygger har åpnet. Konkurransen går ut på å brygge typeriktige øl ut fra Norbryggs typedefinisjoner. Man kan delta i klasser som lys lager, mørk ale og lignende. Alle påmeldte øl blir smakt på av sertifiserte øldommere, og man får dommerskjema med kommentarer tilbake.

Vinnerne i hver av klassene får sponset reise og opphold på Norbryggs Hjemmebryggerhelg i Trondheim, der utenlandske stjerner som Jamil Zainasheff, John Palmer og norske øl-forskere og bryggere har foredrag. Dette skjer 21. og 22. april. I tillegg får topp 3 deltagelse i Skandinavisk mesterskap og tur til finalen i København. Tradisjonen tro vil Norgesmesteren få brygget ølet sitt hos Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri i Grimstad.

Se Norbryggs hjemmesider for påmelding!

Hjemmebryggersimulatoren Brewmaster

$
0
0

Spillet, som ble utgitt i september 2022, lar spillere oppdage, lære og mestre kunsten med å brygge øl hjemme. For å gi en autentisk opplevelse var utviklingsteamet lidenskapelig opptatt av å forstå vitenskapen om brygging, kulturen i håndverksølindustrien, og ble til og med cicerone-sertifiserte ølkjennere i prosessen.

Teamet drakk mer enn 500 forskjellige øl under utviklingen, som de selv sier « for å virkelig forstå bransjen».

Gjennom sitt arbeid fikk Auroch Digital-teamet endret sine forutinntatte ideer om smak og øldrikking, da de innså i prosessen at det å drikke håndverksøl er så mye mer enn bare å ta et glass. Det blir en livsstil.

«Før jeg startet på Brewmaster-spillet, trodde jeg at all øl var det samme,» sier Peter Willington, produksjonsdirektør hos Auroch Digital, og fortsetter «Vi fikk raskt utfordret våre tidligere synspunkter og ble raskt dratt inn i ølets fascinerende og innbydende verden».

«Jeg hadde ingen anelse om at øl kunne smake som mango, mørk sjokolade eller tyggegummi, og jeg kom til å sette pris på spekteret av ølstiler, temperaturen på det, og til og med glassene det serveres i» avslutter data- og ølnerden.

Hjemmebryggingssimulatoren finner du her: Brewmaster — Auroch Digital

Amundsen bryggeri starter eget utsalg

$
0
0

«Vi spurte oss selv «Hvorfor la andre selge til hjemmebryggerne når vi kan lage egne ølsett?». Det er jo de samme ingrediensene vi bruker i vår egen produksjon. Vi er overbevist om at HopStore vil være konkurransedyktig både på kvalitet, pris, rask levering og kundeservice» sier Geoffrey Jansen van Vuuren, daglig leder i Amundsen Bryggeri til Finansavisen.

©Geoffrey Jansen van Vuuren

Andre bryggerier har også solgt ferdige ølsett til hjemmebryggere tidligere, enten gjennom egne utsalg eller Bryggselv, Ølbrygging og Brewshop, men Amundsen setter opp sitt eget utsalg på nett og vil kun selge ølsett ulik de andre hjemmebryggerbutikkene.

«HopStore blir ikke helt lik konkurrentene. De tilbyr også kokekjeler og annet utstyr, mens vi utelukkende skal satse på råvarer; ølsett med malt, humle og gjær. Amundsen Bryggeri kjøper inn råvarer i store kvanta, og har gunstige innkjøpspriser. Derfor kan HopStore også tilby gode priser» sier Arne Leon Bjørndal, i HopStore til Finansavisen. Bjørndal har tidligere jobbet i CraftCo med bla salg til hjemmebryggere.

HopStore vil starte med å selge ølsettene med Ink & Dagger, Hopbliminal Messages, Everyday Hero, samt Apocalyptic Thunder Juice, i tillegg til salg av råvarer til andre bryggerier, hjemmebryggbutikker og forhandlere.

«Hjemmebrygging er en sterk tradisjon i Norge, og vi har alltid vært åpne rundt våre oppskrifter. Det er ikke viktig for oss om ølet brygges hjemme eller her. Vi har det samme personalet og det samme lageret, så vi får ikke høyere utgifter ved å lansere HopStore» avslutter Jansen van Vuuren.

Norbrygg har kåret årets hjemmebrygger

$
0
0

Norbrygg har, tradisjonen tro, holdt NM i hjemmebrygging.
Dette er en meget populær konkurranse og det er godt et solid stykke arbeid av øldommerene Ken Robin Rud, Per Øyvind Arntsen, Sigrid Ruyter Smolan og Per Christian Nødtvedt.

I år ble årets hjemmebrygger Petter Lønning! Han vant finalen med sin Solera Lambic.

På andre plass kom Tore Valsø med 4x og på tredje plass Magnus Bestvold med Tradisjonen tro.

Resultatlisten finner du under og her er linken til de individuelle klassene

ØlPoengsumØltypeDeltagerØlnavn
1785333171Gueuze lambicPetter LønningSolera Lambic 21/22
2281717163Mørk sterk belgisk aleTore Valsø4x
3383862158KornølMagnus BestvoldTradisjonen To
4589836143DoppelbockHåvar FjerdingenGeita
5861288138Norsk pilsner butikk-klasseFinn BergerPils #2
6275720136Amerikansk IPAKim Are Kold GabrielsenVasskalt – Kold IPA
7371449135Imperial stoutTor Håkon ÅsgårdEndelig Fredag
8890809133Amerikansk pale aleSvein IversbakkenTjohoi
9688627122Skotsk sterk ale/Wee heavyHelge Heger-DahlenHelges 8 sorter
10130480109Amerikansk IPAKenneth HamlotThe old man next door

Norbryggs høstmeny

$
0
0

Den landsdekkende hjemmebryggerorganisasjonen har som mål er å være en forening for norske hjemmebryggere som kan arrangere konkurranser, møter, opplæring og andre sosiale aktiviteter.
Norbrygg er en forening for norske hjemmebryggere som arrangerer konkurranser, møter, opplæring og andre sosiale aktiviteter i alle Norges fylker.

Meld deg inn i foreningen her.

Noen høydepunkter fra høstens meny:

Usmakskurs i Oslo 21. september . Bli en bedre brygger ved å lære å gjenkjenne de vanligste usmakene i hjemmebrygg og hvordan du kan unngå dem. Mer informasjon og påmelding her .

Norbrygg Hordaland inviterer til Bjorleik 23. september , en årlig fest med foredrag, bryggekonkurranser og deilig mat. Les mer om arrangementet her .

Konkurranse i brygging av belgisk øl i regi av Norbrygg Oslo. Du kan levere bidrag i alle kategorier av belgiske øl som er omfattet av Norbryggs typedefinisjoner. Siste innleveringsfrist er mandag 2. oktober. Les mer om hvordan du kan delta i konkurransetråden på forumet .

Nordlandsmesterskapet i hjemmebrygging går av stabelen 7. oktober i Bodø. Publikum stemmer fram de beste bryggene servert av hjemmebryggere. Les mer her .

Publikumsbillettene til Sørlandets Ølfestival i Kristiansand lørdag 28. oktober er allerede utsolgt, men det er fremdeles mulig å delta som brygger på denne festivalen hvor publikum stemmer fram sine favoritter. Ta kontakt dersom du er interessert. Det avholdes også en flaskekonkurranse med innleveringsfrist 7. oktober. Les mer her .

3. november arrangeres «Klubbmesterskapet» i Norbrygg Oslo . Dette er et hyggelig og populært arrangement hvor hjemmebryggere serverer sine øl og publikum stemmer fram vinnerne. Litt som Sørlandets Ølfestival, bare i mye mindre format. Hold av datoen – flere detaljer blir tilgjengelig senere .

11. november avholdes den tradisjonsrike juleølfestivalen på Klostergården på Tautra i Trondheimsfjorden . Det blir faglige foredrag, middag og hjemmebryggerkonkurranse. Les mer i arrangementstråden på forumet .

Norgesmesterskapet 2023 er avsluttet, og alle vinnere har fått tilsendt sine diplomer og premier. Vi kåret ni norgesmestre , og blant dem ble Petter Lønning kåret til årets hjemmebrygger . Vi vil gjerne ha din tilbakemelding på hvordan vi kan gjøre NM enda bedre, og hadde satt pris på om du kunne tatt deg tid til å svare på en veldig kort spørreundersøkelse .

Nå har vi begynt å planlegge NM for 2024 . Påmeldingen åpner 7. februar, og frist for innsending er 6. mars 2024. Mer informasjon vil bli delt på våre nettsider fortløpende .

Øl med Jesus – en overstadig cabaret om en hellig drikk

$
0
0

Det er mandag formiddag og høstkulden nipper på nesetuppen når vi treffer Espen Rognlien og Terje Nordby på Abelone Kjøkken & Bar i Oslo sentrum. Siden det også er arbeidsdag, blir det heller en kopp varmt drikke, enn en duggfrisk halvliter mens vi snakker om øl, musikk, hjemmebrygging, myter og historiske hendelser gjennom de to karene sine liv.

For det var nettopp alle disse elementene rundt den folkelige drikken som ga hjemmebryggeren Espen Rognlien ideen om å lage et kåseri om ølets historie.
Han kontaktet en gammel venn som ikke bare er en dyktig skribent og musiker, men også en som er veldig glad i historie.

«Jeg elsker å gjøre research» utbryter Terje Nordby. Han er nok aller mest kjent for «Mytekalenderen» på NRK P2, hvor han forteller, fortolker og tydeliggjør hvordan mytene opp gjennom historien har trengt seg inn i alle våres liv. Han har også vært bidragsyter til «Hallo i uken», men for undertegnede som var ung på 80-tallet kommer det største smilet mitt frem når han forteller om sin tid som forfatter for seriene med Pelle Parafins Bøljeband, Serum Serum og B-by livet.

Ikke drikkeviser
De to herrene jobbet med kåseriet om øl og fant fort ut at deres musikalske bakgrunn la til rette for at det kunne passe inn med noen sanger. Og slik har det blitt. Hele 10 sanger med ny eller fornorsket tekst utfyller cabareten om øl.
«Det er ikke noen klassiske drikkeviser, akkurat. De sangene hvor vi har skrevet om tekster, er mer enn hyllest til ølet, enn drikkeviser» forteller Nordby.

De to herrene forteller om respekten de har for håndverket bryggere gjør, om Babylon, Børre Werner, Ninkasi, brevet paven sendte til Erkebiskop Sigurd og om teorien om at ølet kom før brødet. De har virkelig gått ølets historie i sømmene for å finne anekdoter, gode historier, sjokkerende opplysninger og myter for å lage sin drøye time lange hyllest til den gjærede kornsaften. «Kan kalle det infotainment» kommenterer Nordby før kompisen overtar.

«Vi har tatt for oss moralismen og pietismen, så snudd på det. Hvordan ville det vært å tatt en øl med Jesus i baren her idag?» spør Rognlien retorisk. «Det har vi tatt stilling til» humrer han videre.

Det er en underliggende humor i det som startet som kåseri og endte som en cabaret med musikalske innslag fra firemannsbandet som stiller på scenen.

Det er ikke noe jålete forestilling med sceneskifter og dekor, men enkelt og jordnært med lyd, lys og plass til å svinge en øl mellom gutta på scenen.

«Det skal være enkelt, da fokus skal være på det som formidles fra scenen» sier frontfiguren. De er begge åpne for å ta dette stykket ut på turnê til alle steder som skulle ønske å ha de på besøk. «Men det må bli neste år» kommenterer manusforfatteren tørt og drar hånden gjennom håret. Det er nok med forestillingene før jul.

Hjemmebrygger
Mens Terje Nordby ikke er hjemmebrygger, er derimot Espen Rognlien bitt av basillen. For fem år siden fikk han et 25-liters bryggesett og fikk raskt fortalt at det er ikke så mye mer jobb med å brygge større brygg, siden de 25 literne ikke alltid ga nok øl å nyte.

Det er usikkert hva de som overtalte han til å oppskalere tenkte på, men at han endte opp med en 150-liters bryggekjele, var nok også litt galskap fra hjemmebryggeren.
Og for å holde den røde tråden, er alle ølene navngitt som en hyllest til Dikemark Sykehus, som han bor like ved, med Kjørekontorets pale ale og Nattevaktens bockøl blant navnene. Sistnevnte er en dobbelbokk sendt til Tyskland for å være med i en hjemmebryggerkonkurranse som kårer europas beste bokkøl.

Vi ønsker lykke til med både konkurransen og spesielt med cabareten «Øl med Jesus» som spilles tre uker på onsdager og torsdager fra 8. november på Abalone Kjøkken & Bar i Oslo.

Billetter finner du her

https://booking.gastroplanner.no/Abelone/t

 

 

Bli øldommer!

$
0
0

Hjemmebryggerorganisasjonen har nesten 70 typedefinisjoner som man kan få sitt øl vurdert innenfor i lokale og nasjonal konkurranser. 

Det siste tiåret har antall deltakere i NM variert, men de ser nå en økning i hjemmebryggere og innsendte øl i hele landet.

Brynjar Myren fra Sentralstyret i Norbrygg utdyper «Under årets NM hadde vi 500 deltakende øl! Disse blir sendt til fylkeslag rundt i landet, og i år var det dømmesteder i Oslo, Agder, Rogaland, Hordaland og Trøndelag som var de fylkene som dømte øl».

En økning i ølinteressen og blant hjemmebryggere har ikke sett lik økning blant øldommere. «Vi ser at enkelte fylker begynner å få frafall av dommere, og vi må gjøre det vi kan for å rekruttere nye» forteller Myren.

For å bli øldommer må man ta to digitale kurs, med påfølgende eksamener. Når de er bestått, deltar man på en smakssamling som blir arrangert i ditt fylke. I en konkurranse vil man sitte på bord sammen med andre øldommere, hvor man smaker, lukter, noterer og gir poengsum. Myren sier at det ikke er hverken vanskelig eller veldig tidskrevende utdanning. «De som er vant til untappd tar dette fort. Forskjellen nå er at man må gi en begrunnelse for hvorfor ølet får den aktuelle poengsummen» forklarer han og fortsetter «Under en evaluering som NM, bedømmer man kanskje 8-10 øl, og man kan da gi øla en rangering. I NM blir da noen øl sendt til en finale, hvor man til slutt står igjen med et vinnerøl bedømt lokalt og så av en hovedjury». 

Sentralstyremedlemmet bedyrer at man ikke må være ølbrygger for å bli øldommer, da dømming handler om den sensoriske opplevelsen av et øl, med hovedfokus på smak. Man trenger heller ikke å være sommelier eller noe ordsmed da man sitter sammen med andre dommere og kan utveksle tanker med de. Norbrygg har mange kvinnelige medlemmer og øldommere, men ønsker seg flere. «Vi oppfordrer også kvinner til å bli dommere. Under årets NM-dømming i Oslo hadde vi 50% kvinnelige dommere» forteller Brynjar Myren stolt.

For mer info om hvordan man kan bli øldommer, så finner man det her https://norbrygg.no/dommer/#dommerkurs


Nå er det laget hurtigsurøl

$
0
0

Forskerne Philipp Garbers, Bjørge Westereng og Catrin Tyl ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås i Akershus, har funnet en 20-dagers prosess til å lage surøl på.
Ironisk nok, er det sukkertypen som fremskynder syrningsprosessen,

«Vi ser på en type sukker som heter raffinose. Disse typene sukker er ikke farlige i seg selv, men det er det som gjør at vi blir litt oppblåste når vi spiser bønner og erter», sier Garbers til Forskning.no.

For det er det å fjerne dette sukkeret fra ertene og samtidig finne noe annet å bruke det til, som er meningen med forskningen, da raffinose ikke bare gjør de fleste oppblåste, men er et problem for folk med kroniske mage- og tarmsykdommer.

For å få høy kvalitet på surølet, er det viktig at gjær og bakterier spiller på lag i fermenteringsprosesen. Derfor måtte forskerne finne en balansert mengde av begge deler. Gjær trives ikke så godt i melkesyre, og til gjengjeld tåler ikke melkesyrebakterier alkohol særlig godt, men forskningen har ledet de til spesifike bakterier som fungerer godt i fermenteringen.

«Så har vi brygget fire forskjellige øl tilsatt de bakteriene som vi vet kan vokse under disse betingelsene, og så har vi tilsatt sukkeret fra erter. Etter tre ukers produksjonstid har vi analysert ølet for både alkohol, sukkerinnhold, surhet, smaksstoffer og mye annet», sier Westereng.

Profesjonelle smakere fra Nofima har ikke bare godkjent smaken på ertesukker-surølet, men har også sammenlignet det med en tradisjonell lambic, med stort hell.

«Det som er viktig, er at det ikke smaker erter av ølet. Erteingrediensen vi har tilsatt, har en distinkt ertesmak. Den bismaken er ikke en publikumsfavoritt. Men vi hadde ikke økning i den smaken. Ølene vi har laget, hadde faktisk mindre smak av erter enn det kommersielle ølet som vi sammenlignet med», forteller Philipp Garbers.

Med påstanden om at forskernes surøl har mindre bismak av erter enn tradisjonell lambic, tror vi at forskerne bare… kremt… erter oss.

Viewing all 69 articles
Browse latest View live