Quantcast
Channel: Hjemmebrygging –Ølportalen
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

Ringnes Polaris Baltisk Porter lanseres på Bryggerifestivalen i Trondheim

$
0
0

I november 2013 inviterte Ringnes til konkurranse blant Norbryggs medlemmer om å levere den beste varianten av baltisk porter. I februar ble vinneren kåret, og Anders Christensen og Steinar Hamre fra Trondheim stakk av med seieren. Premien var å få brygge vinnerølet på Ringnes Bryggeri i forbindelse med NM i hjemmebrygging i april. Resultatet lanseres i august under navnet Ringnes Polaris Porter, og får egen pre-lansering under Oi Festivalen i Trondheim.

- Vi ble hoppende glade. Det som var mest spennende med å vinne denne konkurransen var å følge ølet når det skaleres opp med en faktor på 2000. Det er som å gå fra lekelastebil i sandkassa til en diger dumper, forteller Anders.

De to hjemmebryggerne bak vinnerøletjobber til daglig med drift av IT-systemer og har bakgrunn fra NTNU. De begynte å brygge sammen sommeren 2004 og har rundt 90 felles brygg på samvittigheten. I Norbrygg-regi vant de klassen for Spesialjuleøl i 2013 og sterk Spesialøl under NM 2011. Interessen for å brygge var en naturlig forlengelse av ølinteressen. Vi ville rett og slett forstå det hele bedre, forteller Anders, og legger til:

- Ølets smaker og fremstilling ble litt vag og uoversiktlig inntil jeg forsøkte å brygge selv. Deretter ble vi bare bitt av basillen og har fortsatt siden.

De karakteriserer seg selv som rimelig samkjørte i bryggingen og fordeler arbeidsoppgavene nesten automatisk som et gammelt ektepar.

- Steinar er humlenerd og studerer de ulike humlesortenes innhold av oljer og syrer, og kan nærmest «smake» humla utfra diagrammene, mens Anders er ølhistorienerd og blogger om øl, forteller de.
- Familie og venner er entusiastiske og vi har mange ølkompetente venner som liker å smake og som gir oss mange synspunkter og nyttige tilbakemeldinger. Det blir lett til at man overvurderer sine egne øl, og da er det nyttig å få korreksjoner fra andre.

Helgen 26.-27. april 2014 avviklet Norbrygg og Ringnes NM i Hjemmebrygging. På programmet stod seminarer med foredragsholdere fra Ringnes og Nøgne Ø etterfulgt av en hel dag med brygging på Ringnes Bryggeri.

Steinar og Anders fikk god hjelp av de to bryggerimestrene Andras Racz fra Ringnes og Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery. Etter en lang dag i brygghus kunne de se ølet vel fremme på tanken hvor det i sommer fått modne etter gjæringen.

Norbrygg er Norges eneste landsdekkende organisasjon for hjemmebryggere, og har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. Foreningen har som mål å bidra med hjelp og kunnskap til sine medlemmer, samt skape et godt hjemmebryggermiljø. De arrangerer konkurranser og seminarer i hjemmebrygging og utdanner øldommere. Norbrygg ble startet i 1997 og teller i dag 2600 medlemmer.

Ringnes Polaris serien er inspirert av det initiativ, engasjement og pionerskap bryggeriets grunnleggere og våre polarhelter delte og en hyllest til Fritjof Nansens ferd over Polhavet med skuta Fram. Polaris Baltisk Porter har en rik smak med en fin kaffearoma, blandet med karamell, vanilje og sjokolade, samt et velbalansert humlepreg fra Stirling og Saaz. Godt å drikke alene, men passer også til stekt/grillet rødt kjøtt, desserter og kaffe.
7 % ABV -
IBU 50 (International Bitter Units)
Ringnes Polaris Baltisk Porter er  tilgjengelig på flasker i HoReCA fra midten av august og fra Vinmonopolet bestillingsutvalg fra 1. september.

Dommerpanelet besto av bryggere fra Ringnes og smaksdommere fra Norbrygg.

- Vi fikk inn 36 portere til konkurransen, og ølene var til smaking hos juryen to ganger før vinneren ble kåret, forteller Sigrid Strætkvern hos Ringnes. Hun forteller at bryggere og andre ressurspersoner i Ringnes i mange år har deltatt i dommerpanelet for NM i hjemmebrygging.

I juryen satt Tore Bjørgo, Jørn Idar Kvig og Attila Thuroczy fra Norbrygg, Roar Sigurdsen, Jon Rensmoen, Christian Ødegård, Karoline Underthun, Andras Racz og Sigrid Strætkvern fra Ringnes

Hos Bryggerifesteivalen i Trondheim kan du møte bryggerne og være de første til å få smake dette ølet! Du kan melde deg på lanseringen her og lese mer om festivalen på deres nettsider.

The post Ringnes Polaris Baltisk Porter lanseres på Bryggerifestivalen i Trondheim appeared first on Ølportalen.


«Den Norske Ølrevolusjonen»

$
0
0

Plutselig kommer det en bok med deg som hovedforfatter.
Hvorfor dette hemmeligholdet før utgivelsen?

I og med at tittelen på boken er ”Den norske ølrevolusjonen”, har vi valgt å jobbe i det stille. En varslet revolusjon er ikke like virkningsfull som en som kommer plutselig. Dessuten er folk glade i positive overraskelser, og vi liker å tro at vi er en sånn overraskelse.

Hva var inspirasjonen og hvilken vinkling har dere valgt?

Jeg har lenge syslet med tanken på å skrive en bok om øl i Norge, men første gang jeg nevnte dette for folk bare lo de. ”Hvem har lyst til å lese en sånn bok?” sa de og hånflirte. Jeg nevnte det igjen et par år seinere, og da var tonen en helt annen: ”Det er jo genialt!”

Interessen for øl har eksplodert de siste årene, og ideen om en bok om øl har modnet i takt med denne interessen. Norge har gått fra å være et pilsland til å bli et land der stadig flere ønsker større variasjon i utvalget av øl. En øl er ikke lenger bare en øl, det kan like gjerne være en IPA, en surøl eller en imperial stout. Dette fenomenet fascinerer meg, og det var aldri gitt at det skulle bli sånn.

DNØ-Kjetil-Jikiun

Når det skrives om foregangsmennesker må selvsagt Kjetil Jikiun være med. Her med Nøgne Øs første kokekjele.

Vi har stort sett valgt å fokusere på foregangsmenneskene, de som har gjort sitt til at håndverksøl er blitt så populært i Norge. De fleste av dem startet som hjemmebryggere, og derfor har vi valgt undertittelen ”Hjemmebrygging i stor skala”. I dag leser vi ofte om millionoverskudd hos håndverksbryggeriene, men vit at Nøgne Ø var på randen av konkurs flere ganger de første årene. De ga heldigvis ikke opp, noe vi skal være veldig glade for i dag.

Boken er på en måte todelt, selv om de to delene henger godt sammen. Jeg har skrevet historien om bryggeriene, menneskene og ølet i Norge, mens Gahr har skrevet om ulike øltyper. I kapittelet om Nøgne Ø, skriver jeg blant annet om interessen for de mørkere ølene fra Grimstad-bryggeriet, mens Gahr følger opp med et kapittel om brygging av porter og stout. Kapittelet om Haandbryggeriet etterfølges av Gahrs kapittel om brygging av surøl, Kinn følges opp av et kapittel om brygging av juleøl, og så videre.

Hvorfor bør jeg som er litt over snittet interessert i øl kjøpe denne boken?

Fordi du er litt over snittet interessert i øl, for å lære enda mer om øl og for å få et innblikk i alt arbeidet som ligger bak ølet du nyter om fredagskvelden.

Hvorfor bør en person som er helt fornøyd med sin standard pils få denne boken i gave?

Jeg har drukket mye pils, jeg. Det første ølet jeg smakte, var en pils fra Hansa, så jeg har ingenting i mot dem som foretrekker pilsen. ”Den norske ølrevolusjonen” inneholder mange spennende historier om øl i Norge – også om pils og lyst lagerøl – og det er ikke sånn at man må like en bestemt type øl for å få utbytte av boken. Jeg synes at folk skal fortsette å sette pris på pilsen sin, men forhåpentligvis gir denne boken dem inspirasjon til å forsøke andre øltyper også.

Ble det ølbok fordi du har bakgrunn fra ølbransjen?

Jeg har nok ingen bakgrunn fra ølbransjen, men jeg er, for å bruke dine ord, litt over snittet interessert i øl. Jeg har bakgrunnen min fra media. Jeg er featurejournalist og dokumentarist. Men jeg er også hjemmebrygger og driver ølbloggen godtiglasset.com. Å kunne skrive om noe jeg allerede er veldig interessert i, har vært et privilegium.

Hvordan kom samarbeidet med de to andre i gang?

Jeg har jobbet sammen med Skjalg Ekeland (fotografen) i mange år, så det valget var enkelt. Gahr Smith-Gahrsen ble jeg kjent med første gang i 2005, da jeg skrev en featureartikkel om hjemmebrygging for Bergensavisen. Det var også mitt første møte med øltyper som barley wines og imperial stout. Da ideen om en bok ble mer enn bare en idé, kontaktet jeg Gahr og spurte om han ville være med. Og det ville han.

Hvordan har oppgavene vært fordelt mellom dere?

Jeg har organisert prosjektet og skrevet kapitlene om bryggeriene, Skjalg har tatt bildene, mens Gahr har skrevet alle kapitlene om hjemmebrygging.

Forfatterne

Skjalg, Gahr og Hugo skåler for godt samarbeid.

 

Brukte du mye energi på å få Gahr til å offentliggjøre sine oppskrifter?

Gahr har delt sine erfaringer og sine oppskrifter på forumet til Norbrygg i årevis allerede, så det var særdeles lite energikrevende. Jeg er selv hjemmebrygger, og kan med hånden på hjertet si at jeg er blitt en veldig mye bedre hjemmebrygger av å lese det Gahr skriver om brygging av øl.

Hva med de andre oppskriftene i boken?

Det er hovedsakelig Gahr sine oppskrifter i boken, men det er noen andre godbiter også, blant annet oppskriften på Kinns nydelige kvadruppel Tomasmesse. Hovedinntrykket er at alle gladelig deler sine oppskrifter. Dette er en bransje med få hemmeligheter.

Er det noen opplevelser fra arbeidet med boken du vil trekke spesielt frem som minneverdige?

Det er mange av dem. Generelt vil jeg trekke frem godviljen blant folk i ølbransjen. Jeg kan ikke huske å ha fått svaret NEI fra noen av dem.

Vi har vært med på alt fra gårdsbrygging på Voss til brygging på Ringnes, så vi har fått dekket alt fra smått til stort. Det i seg selv har vært utrolig artig. Vi har vært hjemme hos Tore Nybø på Nøgne Ø, der han blant annet har delt reserva-utgaven av de Dolles Stille Nacht med oss, vi har spist fiskesuppe sammen med Ægirs Evan Lewis og Aud Melås, Mike Murphy og Charlie fra Lervig har delt gode historier og gode øl med oss på fritiden sin…
Det er så mange høydepunkter fra arbeidet med boken, at det er umulig å nevne dem alle.

Det har kommet mange bøker om øl den siste tiden. Kan det bli for mange?

Facebook

 Den Norske Ølrevolusjonen
har egen facebookside.
Du finner den her

Det kan det sikkert, men så lenge kvaliteten på bøkene er bra, er ikke jeg så veldig bekymret. Det er litt som med alle de nye bryggeriene som popper opp for tiden. Det kan sikkert bli for mange bryggerier også, men så lenge man fortsetter å dyrke kvaliteten, bør dette gå bra.

Kommer det flere bøker om øl fra dere?

Ingenting er planlagt, men vi utelukker selvfølgelig ingenting. Det er masse spennende å gripe tak i ute i den store ølverden.

Hvor kan vi få kjøpt boken?

Boken skal være tilgjengelig i hvert fall hos Norli og Libris. Det skal også være mulig å få tak i den hos en del hjemmebryggerbutikker og bryggerier. Man kan også bestille den via ulike nettbokhandlere. Fra og med mandag går det også an å bestille boken via bloggen min godtiglasset.com.
Ellers er det bare å mase på din lokale bokhandler, og be dem ta inn en haug med bøker. Jeg har allerede vært på en bokhandel i Førde og bedt dem om å ta inn tusen eksemplarer, men det syntes de merkelig nok var litt for mange.

De tørre fakta:


Tittel:
Den Norske Ølrevolusjonen
Forfattere:
Gahr Smith-Gahrsen,
Hugo Ivan Hatland,
Skjalg Ekeland
Veil. pris: Kr 449,00
ISBN: 9788248915249
Utgitt: 2014
Heftet/Innbundet: Innbundet
Forlag: Kagge

org_Den-norske-ølrevolusjonen_STOR

 

The post «Den Norske Ølrevolusjonen» appeared first on Ølportalen.

Bakke Brygg AS søker nye medarbeidere.

$
0
0

Bakke Brygg AS i Trondheim har et stadig økende kundegrunnlag, og trenger flere dyktige medarbeidere for å hjelpe til med å håndtere veksten. De søker etter flere deltidsansatte med mulighet for fast ansettelse.

Arbeidsoppgavene er veldig varierte, og består av blant annet kundebehandling, salg, produksjon, pakking, lagerhold, maltkverning og forefallende butikkarbeid.

I tillegg brygger de øl innimellom, for å teste ut oppskrifter og utstyr.

Hvis du synes dette høres spennende ut, og har disse kvalifikasjonene:

  • - grunnleggende kjennskap til og kunnskap om hjemmebrygging (trenger ikke være ekspert!)
  • - er ryddig og effektiv
  • - har fokus på god kundeservice
  • - kommuniserer godt på både norsk og engelsk
  • - er fylt 18 år

… så slenger du en søknad med CV til post (a) bakkebrygg.no så snart som mulig!

Les mer om Bakke Brygg AS på deres nettsider, eller Facebook

The post Bakke Brygg AS søker nye medarbeidere. appeared first on Ølportalen.

Rekordmange hjemmebryggere!

$
0
0

Norbrygg

– Norbrygg er Norges største forening for hjemmebryggere.

- Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge.

- Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) har 7000 medlemmer som stiller spørsmål og deler sin kunnskap.

- Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne.

- Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg, og årets hjemmebrygger ble Jens Maudal – nå en av eierene av Haandbryggeriet.

Norbrygg har fostret opp mange bryggere og brygg som har blitt gjort komersielt etter å ha vunnet NM i hjemmebrygging. Blant annet Two Captains fra Nøgne Ø. Jan Halvor Fjeld, nåværende brygger hos Veholt, leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet, der hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en hjemmebryggerkonkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme norsk hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser de framover og ønsker enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Her er Norbryggs hjemmeside

The post Rekordmange hjemmebryggere! appeared first on Ølportalen.

Bjorleik til helgen

$
0
0

Førstkommende helg, nærmere bestemt på lørdag 27/9, arrangeres Bjorleik på Laksevåg i Bergen. For de uinnvidde kan vi fortelle at Bjorleik skjer i regi av Norbrygg og er en samling for hjemmebryggere der det sosiale, med godt hjemmebrygg og gode diskusjoner, er en viktig del av kvelden. Men før en kommer så langt skal det holdes foredrag, det skal kåres vinnere i både flaskekonkurranse og publikumsfavoritt og det skal spises litt.
Årets foredragsholder er Christian Ødegård. Nå «production manager» på Ringnes og med erfaring fra både Mack og Lervig. Han er i tillegg en ivrig hjemmebrygger.

Årets arrangementsansvarlig, Espen Lodden, forteller at det fortsatt er billetter og minner om at disse må kjøpes på forhånd da det ikke vil bli solgt billetter i døren. Han ber oss også ta med at det i forbindelse med Bjorleik vil bli omvisning på 7 Fjell Bryggeri på fredagen. Her må de som er interessert i å være med ta direkte kontakt med Espen via Norbryggs forum.

Redaksjonen her stiller med to mann, og vi vet at det også dukker opp både profesjonelle og semiprofesjonelle bryggere, maltpushere, og en tidligere bladfyk som har gitt ut bok. Vi håper du også tar turen og kan fortelle at uansett hvor grønn du føler deg som hjemmebrygger, så vil du bli godt mottatt og ha gode muligheter for å knytte nye bekjentskaper.
Fristen for flaskekonkurransen er gått ut, men det er fortsatt mulig å melde seg på publikumsfavoritt om du skulle ønske det.

Billetter koster 170,-/220,- (medlem / ikke)  og kjøpes her.

Forumtråd med mer informasjon finner du her.

 

RDWHAHBAB

 

The post Bjorleik til helgen appeared first on Ølportalen.

Telemarksmesterkskap i Hjemmebrygging

$
0
0

For andre gang inviterer Grenland Bryggerlag til Telemarksmesterskap i Hjemmebrygging. Arrangementet avholdes 11. oktober kl. 18-23 i Nabudohallen i Skien.

Konkurransen vil, i år som i fjor, være av typen «publikums favoritt». Der det blir premier til de tre mest populære bryggene, samt til beste eller mest kreative stand. I fjor var det over 26 påmeldte brygg, og arrangørene regner med at det blir flere i år.

Arrangementet er åpent for alle, også for folk utenfor Telemark. Påmeldingen for bryggere er fortsatt åpent. Dermed er det er bare å kaste seg på om du har et godt brygg klart til helgen. Billetter og informasjon om påmelding av brygg finnes på grenlandbryggerlag.no.

Mesterskapet har også egen facebookside.

The post Telemarksmesterkskap i Hjemmebrygging appeared first on Ølportalen.

Arendal Øl og Matfest

$
0
0

I Arendal har en hoppet bukk over diskusjonen om det skal arrangeres festival eller fest, og like godt kjørt i gang med begge deler. Det hele toppes med et par ølrelaterte kurs, beer makers dinner og hjemmebryggerkonkurranse. Arrangementet går av stabelen 25. Oktober.

12:00             Ølhall på Clarion Tyholmen. Med blant annet Nøgne Ø, Apotekergården,
Fjellbryggeriet, Balder Brygg, Cask (dist.), Norsk Ølimport (imp.) og flere.
Denne facebooksiden er et greit sted å følge med på hva mer som dukker opp.

14:00             Kurs: Kræsjkurs i øl, Carolina Bodin

16:00             Kurs: Ølets Anatomi, med Tom Young

18:00             Ølhallen omarbeides til ”Øtelt” i oktoberfestsstil med ompasteming og det som hører med.

18:30             Beer Makers Dinner, med Nøgne Ø på Kitchen & Table, der alle utstillende bryggerier/ distibutører/ importører er invitert.

En gang mellom 12:00 og 18:00 vil det også bli kåret vinnere i hjemmebryggerkonkurransen. Det konkurreres i følgende klasser ihht. Norbryggs definisjoner:

Lys Ale/
IPA inkludert Imperial
Stout/Porter inkludert imperial
Lys lager
Hveteøl

Deltager i konkurransen må levere 2 flasker, merket med; navn, kontaktinformasjon og klasse, i resepsjonen på Clarion Tyholmen senest fredag 17. Oktober.

Arrangørene kan ikke garantere at det ikke dukker opp andre aktiviteter  og når det er en rekke caféer og restauranter med på moroa vil nok være noe å finne for enhver smak.

 

The post Arendal Øl og Matfest appeared first on Ølportalen.

Ivar Aasen på anabole steroider

$
0
0

BolesonenI egenskap av å være en av forfatterne av ”Den norske ølrevolusjonen” ble jeg for en stund siden spurt om jeg ville være med å dømme en etikettkonkurranse for hjemmebryggere i regi av Vestbrygg. Det ville jeg selvfølgelig. Et tyvetalls flasker ble linet opp på et bord, etikettene ble studert inngående, og valget falt til slutt på tre etiketter som skilte seg ut. Birger Storaas, meddommer og daglig leder ved Vestbrygg, og jeg var overraskende enige i valget av de tre.

Tor Henning Langøen vant for etiketten på et øl han har kalt Bolesonen. Inspirasjonen er overtydelig. Navnet er et ordspill på Kinns Prestesonen, og på etiketten ser vi en solariumsbrun Ivar Aasen med en kropp den amerikanske politikeren Arnold Schwarzenegger ville vært misunnelig på i sine velmaktsdager.

Jon Packer kapret andreplassen med denne etiketten.

Bjarte Nataas kapret andreplassen med denne etiketten.

– Herlig! utbryter Espen Lothe, sjefen for Kinn, idet han får se vinneretiketten. – Det er ikke akkurat subtilt, men det er hysterisk bra!

Ølet til Tor Henning var også godt. En kraftkar av en imperial stout på mellom 14 og 15 % som vi var enige i at vi ville vært villige til å betale penger for.

Espen Lothe er ikke med på at vinneren begår fadermord på Kinn og Ivar Aasen.

– Nei dette er ikke blasfemi. Når vi har tuklet med Ivar Aasen, får vi finne oss i at noen tukler med oss, sier Lothe.

Bjarte Nataas kom på andreplass med en fiffig etikett til ølet Brettsesong (en saison med brettanomyces), mens L/L Dastir Brygg kapret en finfin tredjeplass med en stilfull og gjennomført etikett til ølet Bohemen. Alle vinnerne ble premiert med gavekort fra Vestbrygg.

Ølportalen gratulerer!

The post Ivar Aasen på anabole steroider appeared first on Ølportalen.


John Palmer til Tautra!

$
0
0

I år får Norbryggs juleølkonkurranse storfint besøk av John Palmer, mannen bak bøker som «Brewing Classic Styles», «How to Brew» og nå sist «Water – a Comprehensive guide for Brewers». Alle bøker som finnes i hyllene hos både profesjonelle bryggere og hjemmebryggere. Boken om vann blir utgangspunktet for foredraget han skal holde på Tautra.

Hva betyr vannkvaliteten for bryggeprosessen? Eller med Palmers egne ord:

«The What, How, Where, and Why of Adjusting Brewing Water – Many brewers obsess about brewing water, thinking that it is too hard to understand or thinking that they need to exactly match the chemical profile of a foreign city to brew a good example of a style. Water chemistry can be very complicated but the application of it to brewing can be outlined in a few dozen slides. Join John as he walks you thru understanding What to adjust, How to adjust it, Where to adjust it to, and Why for every style of beer. Attendees should plan on bringing strong coffee or a pillow.»

Som vanlig blir det og servert en deilig middag før kvelden avsluttes med  publikumsfavorittkonkurranse. Virker dette spennende er det bare å melde seg på, pakk kofferten og ta turen, via Trondheim, til Tautra den 15. november!

Påmelding til arrangementet kan gjøres her:

Eventuell påmelding til Publikumsfavorittkonkurransen mailes: bjarte.halvorsen(alfakrøll)gmail.com
Der du har med:

  • Navn på brygger / bryggerinavn
  • Øltype
  • Navn på ølet

Det bør være minst 9 liter av hvert bidrag, slik at alle får smakt alt.
Både fat og flasker kan benyttes. Velger du fat må du selv sørge for nødvendig tappeutstyr.
Dersom du deltar med øl i Publikumsfavorittkonkurransen slipper du og en venn gratis inn til denne delen av arrangementet, men dere må selv betale for middag og foredrag.

The post John Palmer til Tautra! appeared first on Ølportalen.

Brygg med to bryggmestre (Oslo)

$
0
0

I sitt konsept «Brygg med en Bryggmester» har Smakselv kommet til Voss Bryggeri. De sender ikke bare en men to bryggere. Bryggmester Andrew Rathband er utdannet ved Heriot-Watt University. En utdannelse som går for å være den beste i Europa. «Teknisk sjef» og en av grunnleggerne Dag Jørgensen er mer av det selvlærte slaget innen brygging, men han bruker sin tekniske utdannelse godt. Han står f.eks. bak ideen om røyking av humle. Det bør dermed være muligheter for å lær mer om både brygging og de tekniske spissfindighetene bak oppsett av et godt hjemmebryggeri.

Tidspunkt: Lørdag 15. november 11:00 – 16:00
Sted: Smakselv, Hedmarksgt 15, Oslo
Pris: 1290,-

Det er plass til 30 deltakere på kurset og det fylles opp etter prinsippet «første mann til mølla»

Påmelding kan gjøres på Smakselvs hjemmesider.

The post Brygg med to bryggmestre (Oslo) appeared first on Ølportalen.

Konkurransebedømming av øl

$
0
0

Hvis du kanskje ikke liker alt, men er spesielt glad i en ølstil som f.eks. IPA eller Barley Wine er det allikevel alltid noe nytt å smake på. Smak er noe personlig, og vil endre seg. Selv er jeg for tiden veldig glad i Imperial Stouts, men på sommerhalvåret er det ikke akkurat det som frister. Etter en stund går man kanskje også lei av en ølstil, og har en kort forelskelse i surøl eller italienske mikrobryggeriøl.  Uansett – ølverdenen er stor, og det finnes mange typer øl du ikke vet at du liker.

Smak er personlig

Smak er personlige preferanser, og det er det handler om når ølsmaking handler om «kos» – en kveld på byen eller hjemme med venner med riktig musikk til, og det kun handler om hva du selv liker. Ser man på det folk mener om øl på RateBeer eller Untapped, er det hovedsakelig subjektive preferanser det handler om.

Av topp 50 på Ratebeer har vi pr 2014-10-12:
  • 1 amerikansk strong ale
  • 1 barley wine
  • 1 raspberry eisbock
  • 1 fruktlambik
  • 1 saison
  • 2 belgian strong ale
  • 2 sour ale
  • 2 belgisk kvadruppel
  • 6 Imperial IPA
  • 33 Imperial Stout
Ser vi Untappd (topp 35) har vi:
  • 1 barley wine
  • 1 belgisk kvadruppel
  • 1 fruktlambic
  • 1 root beer
  • 1 amerikansk strong ale
  • 1 amerikansk pale ale
  • 3 sour ales
  • 7 Imperial IPA
  • 19 Imperial Stout

Preferansene til mange heller altså mot det mørke og sterke. Er det i tillegg litt vanskelig å få tak i, så har bryggeriet laget en vinner. Finnes det da virkelig ikke lyse lagere som faktisk er gode – i forhold til typen?

Øl vs øl

I en ølverden hvor kun subjektivitet finnes, er det altså umulig for et bryggeri å lage «verdens beste» lager, brown ale, kölsch, skotskt sterkøl og så videre. Hvordan kan man så bedømme et øl i en konkurranse, og være sikker på at det er det beste ølet i denne stilen som vinner? Løsningen er å dele opp i klasser – som i svømming med crawl og rygg, eller skigymping på flatmark med klassisk og fristil. For å bedømme ølene må man da definere hva ølstilen går ut på, og så bedømme ølet ut fra dette. Epler kan ikke dømmes mot pærer.

BJCP er den mest kjente standarden innenfor øl, der kan et øl se ut som følger:

 

Faksimile: BJCP

Faksimile: BJCP

Norbrygg har sin utgave, der definisjonen av «Internasjonal lys lager» ser ut som dette:

Faksimile: Norbrygg

Faksimile: Norbrygg

Disse definisjonene gjør at man kan sette ølene mot hverandre – men, bare hvis man vet hva slags stil ølet er. Øl man ikke vet noe om (en konstant utfordring i diverse hjemmebryggkonkurranser rundt om i Norge som ikke er Norbryggregi) blir det opptil dommeren å forsøke å putte ølet i bås og så dømme derfra. Problemet er da det at fort blir et subjektivt valg i dømmingen – da faller det tilbake på at dommeren må like ølstilen for at bryggeren skal få maks uttelling. Slike strenge regler kan også føre til at ølet blir meldt på riktig neste gang: «dette er en veldig god porter», som vinneren av årets NM i hjemmebrygging fikk som beskjed da han sendte inn ølet sitt i juleølkonkurransen i fjor. Det var ikke et godt juleøl, men en sabla god porter.

Opptrening av øldommere

Det viktigste i opplæring av øldommere er altså å frigjøre dommerne fra personlige preferanser, og å lære de å smake objektivt. De må vite noe om ølstiler, hva som menes med «middels humlebitterhet» og å kunne kjenne igjen vanlige smaker og usmaker som acetaldehyd og fenoler. I øldommerkursene til f.eks Norbrygg er dette hovedfokus – hva de ulike typene og karakteristika er, hvordan man får hvordan et øl yter i forhold til dette ned på papiret, og hvordan man løser det å håndtere 300 pakker med (lett knust) hjemmebrygg levert via Posten på en god måte. Det foregår faktisk dommerkurs hos Norbrygg i disse dager.

Hvordan foregår så slike ølsmakinger?

Dommerprotokoll

Dommerprotokoll

Det hele er egentlig en øvelse i logistikk og konsentrasjon.  En dømming av en flight (10-15 øl av kjent, samme eller beslektet type) starter med en gjennomgang av hva man skal se etter. Norbryggs og BJCPs klassifiseringer brukes ofte til dette. Så er det en del artig logistikk som må til:

  • Dommerskjema må være klart. Hvordan skriver man ned resultatene? Er notatene kun til personlig bruk for å finne en topp 3, eller er det for at bryggeren skal få råd om hva som kan forbedres med ølet?
  •  Glasset bør være tulipanformet (ISO-smakeglass på 30CL eller for eksempel en større snifter) for å samle aromaen. Spyttebakke, tørkepapir, drikkevann og noe å rense ganen med (kapteinskjeks er fint, de er veldig kjedelige) bør være tilstede.
  • Det må ikke være andre sterke lukter tilstede og dommeren må ikke være forkjølet. Det må være bra lys, en hvit flate man kan vurdere glasset mot (se gjennom om ølet er tåkete, etc), og man må kunne konsentrere seg i fred.
  • Øl med bunnfall må ha stått i ro lenge nok til at det har fått samlet seg. Serveringstemperaturen må være korrekt i forhold til øltypen.

Å sette navn på aroma og smak er en ren treningsak, men litt rutine kreves også i tillegg:

  • Vurdér flasken ut fra utseende, korking, fyllingsgrad, design. Dette gir dog ingen poeng, har et bryggeri råd til å betale en flink designer sier det allikevel ingen ting om hva de har av bryggetekniske ferdigheter.
  • Åpne flasken, er det riktig karbonering i forhold til type?
  • Skjenk midt i glasset, la skummet få roe seg. Sniff straks du har begynt å skjenke, da en del svovelforbindelser forsvinner raskt.
  • Vurder aromaen, først et stykke ovenfor glasset for å finne flykte aromaer (svovelforbindelser, fruktestere, etc), jobb så nærmere ned i glasset for å finne malt, humlearomaer, alkohol og fusel.
  • Smak ved å skylle ølet rundt i munnen, men ikke for lenge. For lenge vanner det ut med for mye spytt, slik at en del øl blir smakende vandig, saltet, metallisk, etc. Pass på å skylle det godt nok langt bak i munnen slik smaksløkene som er ekstra sensitive for bitterhet kan fange opp smaken (NB, smaksløker er ellers stort sett jevnt fordelt). Trekk også inn ekstra aroma mens man smaker.
  • Svelg, eller spytt ut. Spytteteknikk krever trening. Svelger man vil man kunne kjenne enda flere nyanser på utpust.

I slike smakinger jobber man alltid i team. Det er forskjeller mellom folk hvor sensitive man er i forhold til ulike smaker – en jeg kjenner i Trondheim kan ikke smake røyk og synes at all whisky fra Islay er søtt og mildt, mens andre igjen er mer sensitive. En kar jeg kjenner er sensitiv for acetaldehyd, mens selv rygger jeg baklengs ut døra hvis jeg får diacetyl og må kompensere for dette når jeg kommenterer. Jeg kan dermed skrive at et øl har diacetyl, men hvor kraftig det er justeres så i forhold til typeriktighet og i poengsummen for f.eks. aroma.

Vurdering

Juleøltest for Aftenposten 2013. Foto: Per Øyvind Arnesen.

Juleøltest for Aftenposten 2013. Foto: Per Øyvind Arnesen.

Underveis skriver man så ned hva ølet scorer i de ulike kategoriene. I en test for en avis er det som regel 3 rubrikker, «Bra, dårlig, funker til hva slags mat», mens i en hjemmebryggkonkurranse bruker man litt mer komplekse skjema. Det viktigste der er at bryggeren får en objektiv tilbakemelding på hva ølet faktisk smaker og lukter, det neste er så at det knyttes til typeriktigheten av ølet.

Etter at man er ferdig en flight bestemmer man så hvilke øl som var best – enten kan det være bare å kåre en vinner, at man skal sende de 3 beste ølene videre i en cup-modell, eller det kan være en ren rangering.  Forhåpentligvis hadde samme øl blitt dømt likt hvis et annet dommerteam gjorde samme jobben, men man kan dessverre ikke garantere dette – innenfor smak er det veldig mye som spiller inn. Den eneste måten man kan få til noenlunde samstemte bedømmelser på er ved samme opplæring, og jevnlig trening og sammenligning av bedømmelser.

Øldømming er altså noe man forsøker å gjøre klinisk. Det handler ikke om hva man liker eller ikke, men at man forsøker å gjøre det så objektivt og korrekt som mulig. I hverdagen er det kanskje ikke så gøy å jobbe på denne måten – øl er jo normalt ikke alvor, det handler om å ha det hyggelig sammen med andre og drikke noe av det du liker. Konkurransebedømming handler mer om konsentrasjon – gøy er det allikevel. Er du heldig kan du jo få mer av vinnerølet når du er ferdig med dagens dont.

The post Konkurransebedømming av øl appeared first on Ølportalen.

Oppskriftene fra 7 Fjell

$
0
0

Innholdsbeskrivelsene for diverse matvarer har vært et hyppig diskutert tema i media i 2014, både i forbindelse med innskjerping av regelverket og fordi en del matvareleverandører har praktisert de tidligere reglene temmelig slepphendt. De fleste norske bryggeriene har en grei innholdsfortegnelse. 7 Fjell har tatt det et stykke lenger og lagt alle oppskriftene tilgjengelig på nett. Det er imidlertid en liten hake her. Det finnes ikke noen innholdsfortegnelse og den eneste sikre måten å nå oppskriftene på er å skanne QR-koden bak på flaskene. For å gjøre det litt enklere for dem som ønsker å brygge etter en av oppskriftene, eller bare lurer på hvilken humletype som er brukt i et spesielt øl, har vi samlet linkene til oppskriftene her. Bildene fungerer som linker.

7 Sorter, Juleøl

7SORTER_Oppskrift_Bilde

Englafjell, Pale Ale

ENGLAFJELL_Oppskrift_Bilde

 Fløien, IPA

FLØIEN_Oppskrift_Bilde

Gamlehaugen, Old Ale

GAMLEHAUGEN_Oppskrift_Bilde

Høst, Saison Sombre

HOEST2_Oppskrift_Bilde

Kjuagutt, Amber Ale

KJUAGUTT_Oppskrift_Bilde

Magnus Barfot, Pale Ale

MAGNUS_BARFOT_Oppskrift_Bilde

Mon Plaisir, Pale Ale

MONPLAISIR_Oppskrift_Bilde

Rundemannen, Dry Stout

RUNDEMANEN_Oppskrift_Bilde

Sommer, Pale Ale

SOMMER_Oppskrift_Bilde

St. Niklaus, Juleøl

ST.NIKLAUS_Oppskrift_Bilde

Småtøs, American Blonde

SMATOS_Oppskrift_Bilde
Svartediket, Black IPA

SVARTEDIKET_Oppskrift_Bilde

Tippetue, Saison

TIPPETUE_Oppskrift_Bilde

Una, Blonde

UNA_Oppskrift_Bilde

Vinter, American Strong Ale

VINTER_Oppskrift_Bilde

Walkendorff, Amber Ale

WALKENDORFF_Oppskrift_Bilde

The post Oppskriftene fra 7 Fjell appeared first on Ølportalen.

Porteraften hos Ringnes

$
0
0

Har du lyst til å møte de fire vinnerne, og drikke deres to øl?

Da må du ta turen til Ringnes sin festsal i Thorvald Meyersgate i Oslo onsadg 14.januar kl 18.

Hjemmebryggerne Anders Christensen, Steinar Hamre, Thomas Hellberg Hagen og Geir Ølnes vil presentere sine to baltiske porterne som vant hver sin hjemmebryggekonkurranse i fjor. I tillegge kommer bryggere fra både Nøgne Ø og Ringnes. Ryktene sier at det blir servert porter i både glass og gryter.

Det koster 200,- pluss adm.kost og kan kjøpes her

The post Porteraften hos Ringnes appeared first on Ølportalen.

NM i hjemmebrygging – påmeldingen er åpnet

$
0
0

Den viktigste konkurransen for hjemmebryggere er NM i hjemmebrygging, der bryggere fra hele landet sender inn sine beste øl for å konkurrere om tittelen Årets hjemmebrygger. Vinnerølet er i flere år blitt brygget kommersielt og solgt på Vinmonopolet.

Flasekonkurransen er en konkurranse i å brygge typeriktige øl, men de må også være gode. Ølene bedømmes ut fra Norbryggs typedefinisjoner og all bedømming gjøres av trente dommerpaneler som blindsmaker ølene.

De viktigste datoene for årets flaskekonkurranse er:

  • 16. februar åpner påmeldingen på Norbrygg.no
  • 17. mars er siste frist for å sende inn øl som skal sendes i posten.
  • 21. mars er siste frist for å levere øl som leveres personlig.
  • 25. april er det finale på Hjemmebryggerhelgen i Bergen

Påmeldingen er nå åpnet for medlemmer i Norbrygg!

The post NM i hjemmebrygging – påmeldingen er åpnet appeared first on Ølportalen.

Bryggekurs med Wild Beer Co (Oslo)

$
0
0

Surøl er elsket, og surøl er hatet. Et bryggeri som virkelig har fått draget på å brygge surøl er Wild Beer Co i Somerset i England. Her vi vil understreke at Wild Beer først og fremst er fokusert på å lage godt balanserte øl. De som har smakt deres Modus Operanid eller Wildbeest bør skjønne hva vi mener, og har du ikke smakt disse anbefaler vi å plukke med minst en av dem ved neste besøk på Vinmonopolet eller delta på smakingen som beskrives lenger nede.

Førstkommende lørdag er sjefsbrygger Brett Ellis (må ikke forveksles med den amerikansk forfatteren, eller soppen Brettanomyces) på besøk hos Smake Selv og deler sine bryggetips. Dette som en del av deres kursserie «Brygg med en bryggmester». Etter bryggekurset blir det smaking der Ellis guider deltagerne gjennom Wild Beers utvalg.

En kan melde seg på bryggekurs og smaking (1290,-) i et eller kjøpe billetter til smakingen alene (290,-). Detaljer og link til billettsalg finner du her.

The post Bryggekurs med Wild Beer Co (Oslo) appeared first on Ølportalen.


Billetter igjen til hjemmebryggerhelgen i Bergen

$
0
0

Dersom du er av det litt trege slaget og ikke har fått med deg at det snart er hjemmebryggerhelg i Bergen eller rett og slett har slitt med å få tillatelse fra konemor før nå er det allikevel ikke grunn til å fortvile. Nordbrygg melder at det er billetter igjen. Under finner du det de har å by på.

Konferansen holdes i samarbeid med Hansa på bryggeriet deres.

  • Chris White og Troels Prahl holder masterclass i gjær fredag og et kortere kurs søndag.
  • Tore Flåten, en av Norges fremste eksperter på kaffe skal gi ei innføring i smaking av kaffe. En fin start på dagen for de som vil vite mer om drikken som holder bryggerne gående gjennom meskinga.
  • Boris Gadzov fra Flavoractiv hoder et foredrag for de som vil dykke inn i usmaker og sensorisk testing.
  • Hansa snakker om hvordan de jobber med produktuvikling og hvordan nye produkter kommer ut i hyllene.
  • Lars Marius Garshol tar oss med gjennom Norges unike bryggehistorie, og gårdsbrygginga som er en unik tradisjon som strekker seg 1000 år tilbake i tid.
  • Gustav Foseid gir ei innføring i hvordan han jobber med oppskrifter og hva som er tankene bak
  • Frithjof Thiele fra Radeberger tar utgangspunkt i ølet alle elsker å mislike: Det alkoholfrie. Lite er mindre forstått innenfor ølverdenen enn disse ølene, og bryggeriet bak Clausthaler kan det meste.

Om dette ser fristende ut kan billetter kjøpes på https://norbrygg.hoopla.no/sales/helgen2015/

The post Billetter igjen til hjemmebryggerhelgen i Bergen appeared first on Ølportalen.

Hattrick til Ramsvatn

$
0
0

Ole Petter Ramsvatn var fått for vane å vinne Norbryggs hjemmebryggerkonkurranse «Publikums Favoritt». Lørdag kveld stakk han igjen av med seieren med totalt 166 stemmer, over 50 stemmer foran neste plass på listen. Denne gangen vant han med en Westvleteren-kopi som er lagret i seks år på flaske.

– Etter seieren i fjor, sa jeg spøkefullt at neste års vinnerøl allerede var brygget, sier Ramsvatn til Ølportalen. Den spøkefulle kommentaren skulle vise seg å slå stikk. Ølet som gikk av med seiren ble brygget i januar 2010. Ramsvatn peker nettopp på tålmodighet som en årsak til suksessen han har hatt i konkurransen.

– Tålmodighet og respekt for råvarene er viktig. Med det viktigste av alt er å ha kontroll på gjæringsprosessen. Mange hjemmebryggere investerer mye i utstyr for å kontrollere meskingen, men det er på langt nær like viktig som gjæringen. Jeg har satset på utstyr for å ha full kontroll på det prosessen etter brygging. Da sikter jeg til gjæringstemperatur, gjærmengde, lagring til og med tapping, forteller Ramsvatn.

Tidfeldig med vellagret

Vellagrede øl har blitt en tradisjon for Ramsvatn. I fjor vant han med et øl som var lagret i fem år, mens han for to år siden vant med et øl som var lagret i tre år. Det er imidlertid en tilfeldighet at han startet seiersrekken med et lagret øl. Da han skulle velge ut øl før Publikums Favoritt i 2014, var han ikke fornøyd med ølet han hadde brygget til konkurransen. Han tok derfor en titt på hva han hadde på lager og fant en tre år gammel julebokk som han tok med seg. For hjemmebryggere som ønsker å prøve seg på lagring av øl, anbefaler Ramsvatn å brygge kraftige øl med lite humle. – Ølet må ha høy alkoholprosent, og det er maltet som må bære ølet hvis det skal lagres lenge, forklarer han.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

I år er seieren ekstra spesiell. For første gang får vinneren av «Publikums Favoritt» muligheten til å brygget vinnerølet hos Haandbryggeriet i Drammen. Om vi må vente hele seks år på å smake resultatet av årets vinnerøl, vil tiden vise. – Jeg ser frem til å brygge ølet mitt hos Haandbryggeriet. Hvorvidt de ønsker å lagre ølet i «årevis» er opp til dem, sier Ramsvatn spøkefullt.

God kvalitet

Årets «Publikums Favoritt» samlet over 1000 publikummere og hjemmebryggere på Bryn i Oslo lørdag kveld. Mer enn 100 øl ble servert, og det var god stemning og godt engasjement blant publikum. Arrangørene var også godt fornøyd med arrangementet.

– I år har vi satt alle rekorder som er mulig, både når det gjelder publikummer og antall øl. Arrangementet har også gått på skinner hele veien, sier Ken Robin Ruud til Ølportalen. Han er også godt fornøyd med ølet bryggerne har tatt med seg til konkurransen. –Kvaliteten på ølet har vært veldig bra, og det har vært få øl som har hatt preg av bryggefeil eller smakt dårlig, forteller han.

Under årets arrangement var det både en rekke hjemmebryggerveteraner, og en god del nye hjemmebryggere. Mange var også med på konkurransen for første gang. Blant de nye var Marianne Omdahl og Stein Kristian Dahl. De stilte med to øl – en amerikansk humlet saison og en kirsebærporter – og deres saison, som ble illustrert med en grafikk av presidentkandidat og miliardær Donald Trump, endte opp på en solid tredjeplass i konkuransen.

– Vi var inspirert av et øl som heter «Silly Saison». Vi endret oppskriften totalt og brukte mye amerikansk humle, og da ble navnet naturlig nok «Silly Americans Saison». Det falt da naturlig å bruke Trump, sa Omdahl til Ølportalen.

I en tidligere utgave av artikkelen stod det at Oslo Amatørbryggerlaug vant standkonkurransen. Korrekt vinner av standkonkurransen er Kristianiastudentene. Feilen er nå rettet.

NM i hjemmebrygging 2016 har startet

$
0
0

Årets konkurrans er delt i opp i ni øklasser, slik som lys lager, mørk lager, porter/stout. Ølene blir bedømt av Norbryggs sertifiserte øldommere i Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Grimstad, Grenland og Oslo.

Det bruker å være med over 400 deltagere i konkurransen, og vinnerne av hver klasse og en medbrygger får gavekort og sponset en tur til Hjemmebryggerhelgen i Drammen – med foredrag fra blant annet Michael Tonsmeire – der Norgesfinalen blir arrangert 23. april. Her kåres Årets hjemmebrygger, som får brygget ølet sitt hos Nøgne Ø i Grimstad.

De tre topplasseringene fra konkurransen møter så vinnerne fra Sverige og Danmark i Skandinavisk Mesterskap under Copenhagen Beer Festival 21. mai. Det er ikke bare ølene som sendes til København, bryggerne får muligheten til å reise ned for å representere mesterskapsølene.

Du kan lese mer om konkurransen og påmelding til denne på Norbryggs hjemmesider.

 

Hjemmebryggerne i Europa organiserer seg

$
0
0

Det europeiske samarbeidet mellom hjemmebryggerforeningene startet ved at kontakten til Norbrygg i FlavorActive, som selger bruspulverpiller med eksempler på vanlige feil man gjør i ølbrygging, hintet om at de polske hjemmebryggerne ønsket å se om det var mulig å få til noe samarbeid. Etter en del planlegging møttes så representanter fra hjemmebryggerforeningene i Norge, Sverige, Italia, Tyskland, Bulgaria, Slovakia og Polen i Warszawa i en helg i september. Intensjonen med samlingen var å bli kjent med de ulike landene og se om det er felles interesser for å få til noe sammen. Jeg var med sammen med lederen av Norbrygg, Jens Davidsen, og vi ble tatt imot av den polske initiativtakeren Pawel Leszczynski.

Polen som ølland

Du har sikkert hørt vitsen med at nordmenn kjøper øl i Sverige, svenskene kjøper ølet i Danmark, danskene i Tyskland og Tyskerne i Polen. Prismessig kan det nok stemme, i alle fall når det gjelder industrilager. Håndverksbryggeriscenen i Polen er ikke mer enn et par år gammel, og vokser fortsatt voldsomt. Det er nå 132 bryggerier i Polen, så langt har det kommet 19 nye i 2015. Det er 41 aktive gjøkebryggere, 17 større ølfestivaler og rundt 100 «multitaps» – det polske navnet på barer som har mer enn 10 tappetårn – i landet.

Kvalteten på øl varierer sterkt. Folk flest vet lite om øl, og selv om de store lagerbryggeriene holder jevn kvalitet er det mye hummer og kanari blant de mindre. En del av ølene smaker rett og slett dårlig hjemmebrygg og varierer sterkt fra batch til batch, men noen perler er det definitivt. Finner du noe av typen Grodziskie bør du kjøpe det, det er en type røkt weissbier som er ca 300 år gammel.

Det er nok mange som satser sterkt – øl selges i barer for ca dobbelt innkjøpspris, og serveringspersonalet får betalt rundt åtte zloty (22 kroner) i timen pluss driks. Det fører til mange cowboyer både på bryggeri, distributør og severingssiden.

Store forskjeller blant hjemmebryggerne

Hjemmebrygging er en hobby som tar av også i resten av Europa, men det er påfallende store forskjeller blant landene. Det er ikke alle land som har nasjonale hjemmebryggerforeninger, og i noen land har man ikke brygget i mer enn et par år. De forskjellige landene fikk presentere litt om hvordan det sto til hos de ulike, her kommer hovedpunktene.

Norge

Den klart største og mest profesjonelle foreningen med 4.200 medlemmer, sterkt økende medlemsmasse og god økonomi. Det er kurstilbud til medlemmene, rabatter i bryggebutikker, aktive nettforum og mulighet for medlemmene til å få pakker med usmakepiller. Dommerutdanningen fungerer, og man forsøker å få til lokallag på medlemmene. Som en utfordring til de andre deltagerne presenterte vi at målet må være få til et europeisk mesterskap i hjemmebrygging i 2017.

Svenska Hembryggareföreningern

Svenska Hembryggareföreningen Per Øyvind Arnesen

Sverige

Svenskene lider også under et sterkt regulert ølmarked. Mye har riktignok blitt åpnet de siste 20 årene, i 2008 var de 32 bryggerier, nå i 2015 har di 191. Det er varierende kvalitet også på disse.

Den Svenska Hembryggareföreningen (SHBF) har rundt 2.500 medlemmer, og mange konkurranser. De har imidlertid ikke lov til å selv gi premier, dette må komme fra sponsorer. Svenskene er godt godt organisert, med blant annet en rekke komiteer for konkurranser, opplæring og IT-løsninger. De svenske konkurransene er godt besøkt, og publikumskonkurransen deres har 300 bryggere og 1.800 besøkende. Flaskekonkurransen deres hadde i fjor 729 øl.

Danmark

Danskene var ikke med på oppstartsmøtet, men de er verdt en omtale for det. De har ikke en landsdekkende hjemmebryggerforening (de danske Ølentusiastene har noe av denne rollen), men de har en aktiv øldommerforening som tar seg av utdanning og sertifisering av dommere til konkurranser.

Pawel Leszczynski forteller om status Polen

Pawel Leszczynski forteller om status Polen Per Øyvind Arnesen

Polen

Av rundt 35.000 hjemmebryggere i Polen er 600 medlemmer i den nasjonale hjemmebryggerforeningen PHA. De ble opprettet for fem år siden, og har en rekke regionale konkurranser. Polakkene har lov til å brygge øl hjemme, men ikke lov til å hverken selge det eller gi det bort, da det også regnes som salg. De har vært flinke til å få sponsing fra store bryggerier, og det var litt støy fra medlemmene da de ble sponset av Heineken. De har et eget medlemsblad som holder høy kvalitet, i alle fall ifølge det lille jeg skjønner av polsk. Det er også noen eldre forening, blant annet i Wroclaw, som ble startet for å kjøpe inn malt (akkurat som hvordan Norbrygg startet).

De har utdannet øldommere siden 2011, og det ble opprinnelig holdt som et kurs på universitetet i Warszawa. De har rundt 100 aktive dommere, der dommerne får poeng for å være aktive. På den siste, store konkurransen deres deltok 700 øl, der vinneren får navnet sitt på en vandrepokal.

Tyskland

Volker Quante forklarer om det litt komplekse Tyskland

Volker Quante forklarer om det litt komplekse Tyskland Per Øyvind

I Tyskland var utstyr til hjemmebrygging ulovlig å selge til fram på 80-tallet. Ingredienser til ølbrygging var lov, men ikke å si at det kunne brukes til hjemmebrygging. Det hele ble endret etter mye oppstandelse da en rikskjendis i 1982 viste på TV hvordan man kunne brygge øl hjemme. En tysk hjemmebrygger har lov til å brygge 200 liter øl i året. Grensen håndheves ikke, men alle bryggere må rapportere inn at man skal følge reglene. Mange rapporterer heller ikke, men er man aktiv på f.eks nettforum eller i konkurranser gjør man lurt i det. De som vil brygge mer 200 liter får som regel beskjeden om at «nei, du kan umulig brygge mer enn 200 liter i året». Det er faktisk de samme reglene i Tsjekkia, men der registrerer ingen seg.

Det er ingen nasjonale hjemmebryggerforeninger i Tyskland, men en del mindre. VHD er av de større med 500 medlemmer, og følger reinheitsgebot til punkt og prikke. De har mange eldre medlemmer, og vil egentlig ikke snakke med noen eller ha konkurranser.  Andre igjen, slik som forumet hobbybreuer.de er mer aktive, og har pr nå 3200 nettmedlemmer (dette er dog gratis, så hvor mange som er aktive er litt ukjent). Hobbybreuer Hamburg er også veldig aktive, med 150 hovedsakelige engelsktalende medlemmer. I tillegg er det en rekke mindre foreninger, spesielt rundt Bayern og Franconia.

Reinheitsgebot er en kilde til mye krangling. Den er veldig striks for undergjæret øl, men for for ale er den mye friere (selv om folk ikke vet dette). Loven gjelder ikke for hjemmebryggere, men straks man starter med salg slår den inn. Det er allikevel mulig å søke kommunen om dispensasjon på loven. Renhetsloven har 500-års jubileum neste år, og en del forventer at den kommer til å bli gjort noe med den etter dette.

Andrea Romani forteller om hjemmebrygging i Italia

Andrea Romani forteller om hjemmebrygging i Italia

Italia

Italienerne har en utfordring: nesten ingen kan engelsk. Det betyr at bøker om brygging, nettforum, artikler, blogger, oppskrifter, programvare og hele floraen med informasjon som finne på Internet om hjemmebrygging er utilgjengelig for de fleste. En del har derfor begynt å oversette artikler og bøker til italiensk for å gjøre det tilgjengelig for folk, bloggen brewingbad.com er et eksempel på dette.

Ølrevolusjonen startet i 1996 i Italia med Italiano og Baladin, så kom Lambrate, Toccalmattog de andre. De hadde 600 bryggerier i 2014, i år er de oppe i rundt 1000. Mesteparten er riktignok brewpubs, med årlig produksjon under 400  hektoliter.

Tradisjonelt sett har også italienerne en tendens til å ville organisere seg, men ikke på nasjonalt nivå. De har derfor en rekke små foreninger. De har en egen øldommerforening med 1000 medlemmer, der hjemmebryggere, kommersielle bryggere og dommere er med. De har en del sertifiseringer og kurs for dommere, som igjen får kjørt seg på en del lokale konkurranser. De har en landsdekkende konkurranse som foregår i ti byer med litt over 200 deltagere, i tillegg har hver av de minst 60 regionale foreningene sine konkurranser.

Temelko Pampov forteller om situasjonen i Bulgaria

Temelko Pampov forteller om situasjonen i Bulgaria Per Øyvind Arnesen

Bulgaria

Tre store bryggerier dominerer ølmarkedet, men de har også end el vin og brandyproduksjon. Hjemmebrygging finnes ikke ifølge lovverket, og nesten heller ikke i praksis. De har ett mikrobryggeri som lager to øl, men av de få hjemmebryggerne i landet er det en del som har planer om å starte bryggeri.

Det er rundt 400 hjemmebryggere i hele landet, og den største hjemmebryggerforeningen ble startet i 2012 og har 60 betalende medlemmer. Det å få tak i ingredienser til å hjemmebrygging er nesten umulig. Det er stor interesse for konkurranser, og den siste konkurransen hadde 47 deltagere. De får inn utenlandske dommere til å hjelpe seg, da de ikke har noen dommersertifiseringer selv.

Bulgarerne er veldig innstilt på å lære av de andre landene; øltypedefinisjoner, hvordan arrangere konkurranser, trene dommere, når sagt alt. Slik så det også ut i Norge for noen år siden.

Pawel Leszczynski er oppleser for Peter Bognar

Pawel Leszczynski er oppleser for Peter Bognar Per Øyvind Arnesen

Slovakia

Slovakernes representant kan ikke engelsk, men Google Translate fungerer passelig bra. Pawel leser opp foredraget for ham, og vi får vite at slovakerne har nesten samme miljø som i Tsjekkia. Det er ikke veldig mange hjemmebryggere i landet, men de siste 10 årene har det begynt å spre om seg. Den første konkurransen ble holdt i 2008 med 62 deltakere og mye maltekstrakt, men nå er det større og større konkurranser og mange utlendinger som er med. Lovverket er visstnok litt tricky, men mulig å komme seg rundt. De største konkurransene har ca 200 deltagere.

Den nasjonale bryggeriforeningen holder kurs for hjemmebryggerne, samt at et av universitetene tilbyr noen fag i brygging.

Veien videre

Samlingen var et første oppstartsmøte, nettopp for å se om de ulike landene kan finne på noe sammen. For å få litt starthjelp holdt Bo Jensen fra European Beer Consumers Union et innlegg om hva som kan være lurt å gjøre når man starter en interesseorganisasjon på tvers av landegrensene i Europa. EBCU har gjort det samme, og hva som har fungert og ikke er kjekke innspill.

Jan Lichota er en polsk ølinteressert journalist som har jobbet mye når det gjelder EU, og han hadde også en rekke innspill på hvordan en organisasjon kommer i gang. Ting som å definere målet til organisasjonen, hva  slags type organisasjon, hvordan styre og regler bør organiseres når det gjelder EU, hvordan økonomi bør organiseres, etc er nyttige erfaringer å ta med på veien.

Veien videre blir spennende. Representantene for de ulike landene var enige i at de må få til noe, og har nå tatt med resultatet av møtet tilbake til sine organisasjoner hjemme. Dette blir spennende. Noen mumlet noe om «europeisk hjemmebryggerkonkurranse i 2017». Vi får se.

European Homebrewers Association, representanter på intensjonsmøtet 2015

European Homebrewers Association, representanter på intensjonsmøtet 2015 Per Øyvind Arnesen

 

 

 

 

 

 

 

Årets hjemmebrygger 2016

$
0
0

Årets hjemmebrygger er Atle Betten fra Kristiansund med ølet Gammel Jo.
2. plass ble tatt av Martin Bech-Ravn fra Oslo med ølet Brun Krig og 3. plass ble tatt av Henning Nilsen fra Langesund med ølet Globetrotter.

Ølene konkurrerer i typeriktighet, som er en beskrivelse av hva ølet skal lukte og smake, og bedømmes av Norbryggs sertifiserte øldommere landet over. 59 øldommere har bedømt klassene for lys lager, mørk lager, lys ale, mørk ale, porter og stout, IPA, imperial, belgisk og spesialøl i Oslo, Grenland, Grimstad, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Ølene blir bedømt blindt, der flaskene er anonymisert og dommerne bare har fått vite hva slags type bryggeren mener ølet skal være.

Årets klassevinnere

A – Lys lager Navn Brygger
1 Globetrotter Henning S. Nilssen
2 Angela Merkel Kurt Haugen
3 Tsunami Henning S. Nilssen
B – Mørk lager
1 Galematias Olaf Ryan Audin Nykrem
2 Doppelbock Arne Marius Haugen
3 Bacon Arne Jervell
C – IPA
1 Old Time Bjørn Vistvik
2 Winter IPA Espen Olaussen
3 Ad-Janz IPA Petter Buhagen
D – Lys Ale
1 Colibri Ørjan Rabben Kristiansen
2 San Francisco Smoke Joakim Olavesen
3 Gudlarina Dag Frode Aasnes
E – Mørk Ale
1 Gammel Jo Atle Betten
2 Bryllupsøl Joakim Amundsen
3 North West BW Atle Betten
F – Porter/Stout
1 baltiska portska Kåre Kristiansen
2 Kaffestout Erik Ingebrigtsen
3 Oregon Eirik Nygård
G – Imperial
1 Makers Imperialé Andreas Högfeldt
2 Daywrecker Anders Laengen
3 Rabalder goes 1349 Bernt Sandsmark
H – Belgisk
1 Fallen Madonna Kurt Haugen
2 mørk kjeller #2 Vegard Olsen
3 Quadrupel Christoffer Haugan
I – Spesial
1 Brun krig Martin Bech-Ravn
2 Nieuw Bruin Petter Fornes
3 Langgårdweissen Øyvind Langgård

Hver av klassevinnerne har blitt invitert til landsfinalen, som skjer under Norbryggs hjemmebryggerhelg, der forelesere fra kjente bryggerier og andre ølpersonligheter har foredrag. I år arrangeres dette med stor hjelp fra Haandbryggeriet og Aja i Drammen. Alle klassevinnerne får sponset reise og opphold, og får gavekort fra Norbryggs sponsorer Petit Agentur AS, Bryggeland AS, Bryggselv AS, og Vestbrygg AS.

I år har 171 hjemmebryggere sendt inn 376 øl, som er en svak stigning fra året før. Dommerne kommenter at kvaliteten på ølene blir høyere og høyere for hvert år, og at det er morsomt å se at både gamle og nye bryggere gjør det bra i konkurransen.

Finalejuryen beskriver ølet som «Old Ale er det ikke så ofte man ser, men denne er veldig typeriktig. Maltrikt med preg av tørket frukt, lett varmende alkohol. Den treffer spot on med å være en mellomting mellom barley wine og strong bitter.» Nøgne Ø har tilbudt seg å brygge vinnerølet hvert år siden 2009, og det blir spennende å smake dette når det kommer på markedet.

Atle Betten, Martin Bech-Ravn og Henning Nilssen  og ølene deres blir nå sendt videre til Skandinavisk finale i København den 21. mai, der de møter vinnerølene fra de svenske og danske mesterskapene. Vi ønsker våre vinnere lykke til videre i konkurransen!

Viewing all 69 articles
Browse latest View live