Quantcast
Channel: Hjemmebrygging –Ølportalen
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

Bryggerens Råd: Gahr Smith-Gahrsen

$
0
0

Hvorfor bør en begynne med hjemmebrygging?

Hvorfor ikke? Hvis man liker godt øl er det ingen grunn til ikke å gjøre det. Det er artig å skape noe selv, og man får et smakfullt resultat som virkelig kan nytes dersom man gjør ting rett. Ølbrygging har også svært mange aspekter ved seg som gir det flere dimensjoner; man kan fordype seg i ølets historie, i kjemi og biologi, i ingeniørarbeidet med å bygge og mekke på utstyr, i forholdet mellom mat og drikke. Det er alt i alt et mangslungent felt, og det er ikke egentlig så mye som skal til for å komme i gang.

Hva er de tre viktigste tingene når man brygger hjemme?

Det klassiske svaret er ”renslighet, renslighet og renslighet”. God hygiene og desinfeksjonsrutiner er absolutt grunnleggende når man brygger øl. Hvis man regner hygiene som punkt nummer en, er gjæringskontroll et godt punkt to. Å bruke nok gjær, ha god temperaturkontroll under gjæringen og å lufte vørteren tilstrekkelig før gjæring er av ytterste viktighet hvis man vil lage best mulig øl. Tredje punkt på lista må for meg være loggføring under bryggingen. Det lærer man utrolig mye av.

Garhrs Notater (Foto: godtiglasset.wordpress.com)

Gahrs Notater (Foto: Godtiglasset)

Har du et lite triks som gjør bryggingen enklere og ølet bedre?

Jeg vet ikke egentlig om jeg har noen triks som sådan. Loggføring kan knapt kalles et triks, men erfaring letter bryggingen, og en god logg er gull verd når man skal lære og få erfaring. En god logg kan fortelle deg mye om hva som kan ha gått galt, og om hva som kan gjøres bedre. Det gjør det lett å sammenlikne prosessen i bryggene man har gjort. Et annet ”triks” er å sette seg litt inn i de forskjellige utregningene man bruker. Mange bruker forskjellige bryggeprogrammer til denne jobben, ”Beersmith” er kanskje det mest populære for tiden. Jeg pleier å si at jeg kun stoler på ”Gahrsmith”. Jeg mener ikke at man ikke skal bruker dataprogrammer til utregninger og loggføring, men mange ville tjent mye på å lære seg å gjøre disse tingene manuelt også. Det gjør at man blir kjent med ingredienser og utstyr, og å kjenne sitt eget bryggeoppsett godt gjør også bryggingen langt enklere.

Hva er den vanligste feilen blant hjemmebyggere?

Å undervurdere gjærens rolle i bryggingen. Mange bruker tusener av kroner på å kontrollere det som skjer i meskingen, men overser at gjærbehandling og temperaturkontroll under gjæringen er langt viktigere for det endelige resultatet enn meskingen. Legg heller pengene i en magnetrører til å lage gjærstartere, et kjøleskap og en ekstern termostat til temperaturkontroll, og ren oksygen til lufting av vørteren enn i fancy meskeutstyr når du begynner.

Hvilket utstyr vil du anbefale en nyfrelst hjemmebrygger å begynne med?

Som sagt vil jeg råde alle til å starte med ting som gir kontroll på gjæringen. Et kjøleskap med plass til en gjæringsdunk finner man billig (gjerne gratis), og en magnetrører trenger heller ikke koste skjorta. Av utstyr til vørterproduksjon vil jeg anbefale folk å starte med å kjøpe en skikkelig gryte med kran. En stålgryte på 36-40 liter har du antakelig livet ut. Med den kan du brygge ekstraktbrygg eller starte med BIAB-brygging. Hvis man vil utvide oppsettet kan man kjøpe flere gryter og legge en silbunn i en av dem, men man kommer langt med kun den ene gryta. Ellers bør man kjøpe seg en god bok. Jeg anbefaler alle å investere i John Palmers ”How to Brew”.

Har du en god hjemmebryggerhistorie å dele med leserne?

Vel, jeg husker ikke egentlig så mange spesielle historier fra bryggingen min, men det var en artig opplevelse å vinne NM i hjemmebrygging i 2009 med barley winen min. Det var den første NM-vinneren som ble brygget på Nøgne Ø, og det hele var en liten opplevelse av deja-vu. Et par måneder før NM hadde jeg nemlig spist middag med Nøgne Øs Kjetil Jikiun på Naboen i Bergen. Jeg hadde med noen hjemmebrygg som ble servert ved bordet. Da Kjetil smakte barley winen utbrøt han: ”Dette ølet skulle du brygget kommersielt!”. To måneder senere vant ølet altså NM og hans ord ble sanne; ølet ble brygget.

andhrimnir barley wine

The post Bryggerens Råd: Gahr Smith-Gahrsen appeared first on Ølportalen.


En bok om vann

$
0
0

De fire hovedelementene i brygging er som kjent malt, humle, vann og gjær. I 2010 kom boken «Yeast» ut, og i 2012 kom «Hops» i serien «Brewing Elements Series». Titlene sier det meste om innholdet og vi vet at mange gode, og sikkert en del mindre gode, hjemmebryggere har disse to stående i bokhyllen, eller liggende på nattbordet. Nå i høst kom «Water», og med John Palmer og Colin Kaminski som forfattere regner vi med at kvaliteten er godt ivaretatt.

Et par av Ølportalens skribenter har anskaffet boken, men ikke fått anledning til å sette seg ned for å lese den fra perm til perm ennå. Vi har imidlertid bladd litt og fått et inntrykk av at denne er noe mer teknisk enn de to foregående.  Noe vi også får bekreftet av andre som har lest den mer grundig. Vi tror uansett at de fleste som har kjøpt de to første allerede har kjøpt, eller kommer til å kjøpe, denne. Boken er blant annet tilgjengelig via Amazon.

Vi hører rykter om at «Malt» er under utarbeidelse, men har dessverre ingen informasjon om når denne er planlagt utgitt.

The post En bok om vann appeared first on Ølportalen.

Ringnes utlyser bryggekonkurranse

$
0
0

Dette er hentet fra Norbrygg sine forumsider:

Ringnes og Norbrygg inviterer medlemmer av Norbrygg og hjemmebryggere i Ringnes AS, til konkurranse om å utarbeide en resept på en baltisk porter, for samarbeidsbrygging ifbm. NM 2014. Bryggingen vil foregå på Ringnes Bryggeri søndag 27.april. Vinneren av valgt resept inviteres til å være med å brygge sammen med Ringnes’ egne bryggere og Garrett Oliver. 

Ølstil
Baltisk Porter.
Vi leter etter en velsmakende porter, gjerne med en liten overraskende twist av en smak/aroma du er spesielt glad i. Det er viktig at ølet oppleves som balansert og kan likes av mange. Smaken er minst like viktig som typeriktighet. Se også egen PDF for typebeskrivelser og inspirasjon.

ABV
Det ferdige kommersielle produktet bør holde rundt 7 – 8 % ABV
Malt Basis, dvs. minst 70 %, må være malt som kan håndteres fra silo. Vi har 4 maltsorter i silo; pilsnermalt, Münchnermalt (EBC 11-15), Karamell/krystalmalt (EBC 100-120), fargemalt/blackmalt (EBC 1300-1500).

Annen spesialmalt kan greit håndteres i sekker. Større mengder havre, rug og hvete uten skall kan være problematisk å håndtere i silkar og bør holdes på et minimum.

Humle
Fritt valg av humle(r ). Pellets er best egnet i vørterpannen.
Ekstra aromahumle kan også tilsettes sent i vørterkoking og/eller i whirlpool.

Gjær
Til den kommersielle bryggingen vil det blir brukt Ringnes’ egen undergjær som produserer lite til moderat ester og fruktighet.
Gjær til ditt prøvebrygg bør være nøytral f.eks. Safale US-05, WhiteLabs WLP001 eller Wyeast 1056.

Annet
Du står fritt til å foreslå ingredienser / krydder / andre råvarer som smaksetter ølet og/eller supplerende kilde til forgjærbart sukker.

Brygghus
Minstevolum for å oppnå god sirkulasjon i vørterpannen er 30.000 liter.
Maksimum mengde malt per brygg er 9 tonn. Både infusjon eller dekoksjon kan benyttes.
En ABV på 7-8 vol % tilsier Plato mellom 18-22 % (RDF 55-62) tilsvarende SG: 1,074-1,092
Meskediagram/beskrivelse må vedlegges.

Frister og regler:
Siste frist for innlevering er 24.januar. Resept leveres Norbrygg, prøvebrygg leveres til Ringnes.

  • Resept skal innleveres på engelsk på Norbryggs konkurranse/ påmeldingssystem senest 24.januar.
  • 6 stk. 0,33 flasker av prøvebrygg merkes ihht Norbryggs standard konkurranseregler og leveres til Ringnes per post eller til resepsjonen.

Resepsjon: Thorvald Meyersgate 2 A, Oslo (0800-1600)

Post: Flasker som sendes med post må sendes til vår postboksadresse:
Ringnes AS, Postboks 7152, Maj., 0307 Oslo, att: Sigrid Strætkvern

Øl og resepter bedømmes av et dommerpanel bestående av representanter fra Ringnes og Norbryggdommere. Etter gjennomgang og smaking plukkes et mindre utvalg resepter ut for videre vurdering sammen med Garrett Oliver.

Det forbeholdes retten til å justere resept og smak i samråd dommerpanelet og Garrett Oliver. Vinnerølet planlegges solgt på kommersiell basis til utelivsmarkedet og Vinmonopolet, under Ringnes’ merking/navn. Navn og profilering av vinnerproduktet vil skje i regi av Ringnes AS. Vinner må være innforstått med offentliggjøring av sitt navn.

Brygger og evt. medbrygger bak vinnerølet inviteres til å være med på selve bryggingen.

The post Ringnes utlyser bryggekonkurranse appeared first on Ølportalen.

Brygging som del av undervisningen

$
0
0

Det er en regnvåt tirsdag ettermiddag og jeg er på vei til skolen. Tilbake til Bergen Ingeniørhøgskole, som nå heter Høgskolen i Bergen avdeling for Ingeniørutdanning. Skolen der jeg hadde tre gode år, hadde mye godt sosialt samvær, var aktiv i studentarbeidet, drakk en og annen pils, og fikk med meg såpass i timene at det gav meg en relevant jobb. Men jeg skal verken ta opp igjen utestående fag eller møte gamle studievenner til mimrekveld. Jeg skal overvære brygging. Ikke i regi av bryggelauget, som er startet opp godt etter at jeg sluttet på skolen, men i form av undervisning. Ja du leste rett. Brygging har blitt en del av undervisningern ved HiB.

Jeg kjører inn på Bakplassen, der mang en ingeniørstudent har tilbrakt natt til 17. mai med å pynte biler til Hovedprosesjonen. I det jeg parkerer ser at det er folk i arbeid i en av garasjene. Den som Marinbiologi brukte, før det ble så få søkere at linjen ble lagt på is. I det jeg nærmer meg blir jeg møtt av Mathias Chr. Mathiesen. Læreren og hjemmebryggeren som står bak dette prosjektet. Hjemmebryggingen gjør han som en del av Bryggestupet, men her skal vi konsentrer oss om undervisningen.

IMG_2155

For å rydde eventuelle misforståelser ut av veien. Dette dreier seg ikke om utdanning av bryggere, men et nyinnført fag som heter «Ingeniørfaglig innføringsemne», som skal «legge til rette for en forståelse av akademisk dannelse samt en bevisstgjøring av egen ingeniørprofesjon» og som skal gjennomføres første studieår. Det er her Mathias har funnet ut at brygging passer godt som tema for førsteårsstudentene på automatiseringslinjen. Disse har han først gitt en innføring i brygging.

Deretter har han delt klassen inn i grupper med forskjellige oppgaver:

    • Ledergruppe
    • Montering
    • Strike-temperatur
    • Mesketemperatur
    • Skyllevannstemperatur
    • Kokedimmer
    • Oksigenisering
    • Gjæringsskap
    • Magnetrører
    • Design

Disse har så sluppet løs på varer som er handlet inn, på ekte hjemmebryggervis, hos Vestbrygg og Biltema, og på mer konvensjonelt undervisningsutstyr. Det har vært vurdert, filosofert, skissert, demontert og montert, frem til utstyret stod klart og skulle testet. For at dette ikke skulle bli helt kaos ble klassen delt i to og dermed ble det også to brygg. En stout og en wit.

IMG_2148 HIB Brygging

 

I det jeg ankommer er en gjeng godt i gang med kjølingen av første brygg, mens Oksideringsgjengen sitter småspente og venter på å få testet sitt utstyr. Andre er i gang med hjemmebryggingens hovedaktivitet: Rengjøring av utstyr. Mathias ser ut til å ha forholdsvis grei kontroll på det som skjer og studentene henger fortsatt med, selv om det nærmer seg slutten på dagen for den første gruppen.

 

IMG_2163 HIB Brygging

Vørteren er ferdig kjølt og blir plassert i Oksideringsanrettningen, som i realiteten er en ristemasking med frekvensregulering. Straks den er ferdig her overtas den av gruppen som har ansvar for gjæringsskapet og forsvinner ut av garasjen og opp i etasjene på HiB, der gjæren skal kose seg i så prefekt temperatur som mulig.

IMG_2144 HIB Brygging

Den halvdelen av klassen som skal gjøre sin brygging på kveldstid er allerede i gang med forberedelsene til sitt brygg og gjør siste sjekk av oppsett og PC-program. Jeg konstaterer at interessen for selve bryggingen er litt varierende, men alle gjør sin bit. Om det er karakterene eller det å smake på det ferdige ølet som frister mest er ikke godt å si.

IMG_2149 HIB Brygging

Mens gruppen som har hansvar for mesketemperaturen konstaterer at den nå er der den skal være rusler jeg hjem til mitt og lar studenter og lærere pusle videre med sitt. Både under denne bryggingen og eventuelle mindre strukturerte når studentene låner utstyret og lager øl bare for ølets skyld. På den måten har har Mathias, i tillegg til å gi ungdommene en innføring i praktisk bruk av ingeniørfaget, gitt dem innføring i en fantastisk spennende hobby.

Denne videoen ble laget av Oksideringsanrettningen, eller var det, Vørterristinatoren, ved en senere anledning.

 

The post Brygging som del av undervisningen appeared first on Ølportalen.

Anmeldelse av Håndbok i Ølbrygging

$
0
0

Bøken er skrevet av hjemmebryggeren Gustav Foseid, som i dag er leder i styret for Norsk Hjemmebryggerforening. Gjennom sin hjemmebrygging har han vunnet blant annet klasse lys ale i NM i Hjemmebrygging, noe som tilsier at dette er en person med kunnskap. Dette er også noe boken viser, som til tross for litt tungskrevet språk leverer kunnskap på en forståelig og forklarende måte. Boken er skrevet rett og slett som en håndbok, og vil kunne være med på å lære nye, så vel som erfarne, hjemmebryggere noe nytt.

Den tar for seg de forskjellige elementene i hjemmebrygging, med hovedfokus på prosess. I forhold til den andre hjemmebryggerboken som kom dette året, Ølbrygging fra Hånd til Munn, har den mindre illustrasjoner og bilder. Dette gjør at den føles tyngre å lese og bla i, men til gjengjeld inneholder den mer detaljert informasjon og en grundigere forklaring på prosessene. Det gjør den til mer av en fagbok, og som nevnt en referansebok for hjemmebryggere her til lands.

Håndbok i ølbrygging er en bok av og for hjemmebryggere, noe som er både dens styrken og dens svakhet. Innholdet er godt, forklarende og informativt, men det blir dessverre presentert på en tung og til tider litt for personlig måte. Når det er sagt er dette en bok som burde være obligatorisk for alle hjemmebryggere, gamle som nye, da dette pr i dag er den ledende boken for hjemmebrygging på norsk. Selv vi som tror vi vet alt lærer noe i denne boken, og den lever klart opp til sin tittel som en håndbok i ølbrygging.

The post Anmeldelse av Håndbok i Ølbrygging appeared first on Ølportalen.

Nye opplag fra Kagge

$
0
0

Kagge Forlag melder at de nå har trykket opp det tredje opplaget av «Ølbrygging. Fra hånd til munn» (Thomas Horne og Colin Eick). Dermed er de oppe i 15 000 eksemplarer av denne. Samtidig har de også trykket et nytt opplag av «Håndbok i Ølbrygging» (Gustav Foseid), og er dermed oppe i 8 000 eksemplarer av denne. 23 000 bøker skulle være en god bekreftelse på det vi og mange av våre lesere allerede vet. Det er stor interesse for øl og brygging for tiden.

The post Nye opplag fra Kagge appeared first on Ølportalen.

Jan Halvor Fjeld til Nøgne Øs Hjemmebryggerdag!

$
0
0

Hjemmebryggerdagen hos Nøgne Ø 2014 avholdes lørdag 8. februar. De 60 billettene ble som vanlig revet vekk straks de var lagt ut. Arrangementet består av to deler, der den første er en dag er avsatt til brygging og hver deltager får med seg 20 liter vørter hjem. Denne kan de eksperimentere med slik de selv ønsker, enten de ønsker å bruke alternativ gjær, temperatur, tilsetninger eller annet. Kun fantasien setter grenser her. Deretter møtes deltagerne igjen 29. mars på bryggeriet for å smake på hverandres øl og for trivelig samvær.

Årets utvalgte øl er Phyton Pilsner. I originalversjon er denne brygget med champagnegjær og har en ABV på 9%. Hva resultatet blir når kreative hjemmebryggere har gjort sitt gjenstår å se.

En viktig del av dag en er foredrag om øl og brygging. Denne gangen er Nøgne Ø svært fornøyd med å ha fått Jan Halvord Fjeld som en av foredragsholderne. Dette mannen bak NM-vinneren fra 2010, som senere ble brygget hos Nøgne Ø og fikk navnet Two Captains. Den andre foredragsholderen blir brygger hos Nøgne Ø Rune Karlsen, som vil gi hjemmebryggerne en innsikt i dagliglivet på Nøgne Ø.

Jan Halvor forteller til Ølportalen at han aldri har vært på Hjemmebryggerdagene, men er stolt over å bli spurt om å holde foredraget. Tema kommer til å være utvikling av Two Captains og bryggingen av denne hos Nøgne og arbeidet med å starte nytt bryggeri i Telemark. Han legger til at han håper på god kommunikasjon med bryggepublikummet.

 

The post Jan Halvor Fjeld til Nøgne Øs Hjemmebryggerdag! appeared first on Ølportalen.

Terrasserøyking av malt

$
0
0

Jeg er glad i røyksmak. Rare forsøk fra whiskygalningene på Bruichladdich eller mer normale Ardbegs er godsaker, røkt geitost, røkt pinnekjøtt og rauchbier fra Aecht Schlenkerla er lett å få tak i, verre er det med Stjørdalsøl. Hvis du ikke har familie eller kjenner-noen-som-kjenner-noen, må du se langt etter godfølelsen av å ha drukket en bråtebrann dagen derpå.

Stjørdalsølet er en av de eldste øltradisjonene vi har i Norge, der kornet først blir lagt i striesekker i rennene vann for å starte spiringen, spiret noen dager i en maltseng til groen er kommet ca 2/3 gjennom kornet (har man to håndfuller malt og ser ca 5 spirer er det kommet langt nok) og så tørket over røyk fra oreved i et såinnhus.

Det er bare i Norge og på Gotland man bruker or, den fete veden gir mye røyk (og ble derfor brukt i såkalte knottgeneratorer under andre verdenskrig for å få lastebiler til å kjøre på vedgass) og smak. I Tyskland bruker man bøk, og torv, det høres mest hjemme i whiskyverdenen pga smaken (Islay Ales har en variant med ren røymalt fra Bruichladdich, det er som å drikke asken fra et bål – spennende, men best i små mengder).

For en hjemmebrygger burde det jo være null problem å lage litt ordentlig røykøl, men røykmaltet man får kjøpt i bryggebutikker er heller pinglete saker.
Såinnhusene ligger alltid litt unna annen bebyggelse siden de ofte brenner ned, men er man forsiktig og har brannslangen klar kan man jo fint røyke malten selv, selv midt i Oslo sentrum? Dette må prøves, vi fyrer opp Kristiania Terrasserøkeri!

Småkvist fra or

Foto: Per Øyvind Arnesen

Oreved

Du trenger ikke ved, det holder fint med kvist. Som barn lærte jeg at det går fint å klatre i alle trær, men drit i or – greinene knekker bare du ser på de. Det gjør at det å kappe en liten busk og å knekke den opp i småbiter går fint med fingrene, bruk f.eks en saks for å klippe opp de minste greinene.

Røykovn

Start med en røykovn kjøpt i en sportsbutikk – jo større jo bedre, men en liten boks fra Abu eller Sølvkroken fungerer utmerket. Selv har jeg en fra Shakespeare, den har fått kose seg mye med ting som flintstek og fisk de siste årene.

Røykboks

Har du noen meter fluenetting av metall liggende blir det en fantastisk røykboks å ha maltet i, men jeg har bare funnet det i lengder på 10m. Foreløpig bruker jeg aluminiumsformer kjøpt fra Rema – dobbelt i bunn og én oppå, og så er det bare å gå bananas med en syl for å lage røykhull.

Malt

Jeg bruker mye Maris Otter, og har ofte en sekk knust liggende. Normalt bruker man jo våt, uknust malt når man røyker for å nettopp tørke det, men tørr, knust malt trekker til seg vel så mye røyk.

Røyking

Kristiania Terrasserøkeri

Foto: Per Øyvind Arnesen

Så er det bare å kjøre på – brekk og klipp opp litt kvist, fyll på med malt i boksen og rødsprit i blussene og fyr på. Pass på at underlaget er brannsikkert (typisk ovnsplate med korkplater under), man søler alltid litt rødsprit når man holder på. Ha en vannbøtte stående klar, og vær sikker på at brannslangen din fungerer. Engangshansker er også lurt for å håndtere røykboks og ristene oppi, det blir ganske mye olje av oreved – det lukter kraftig, og er noe herk å få av fingra. Jeg bruker én rødspritfylling pr batch, noe som gir en drøy halvtimes røyking.

I oppsettet mitt får jeg røkt litt over 3 liter malt i hver runde, så når du først er i gang er det jo bare å holde på til du er du er lei eller tror du har nok. Pakk maltet lufttett hvis du ikke skal bruke det med en gang, trippel pose er ikke nok(!). Jeg kjører mitt opp på bryggeriet til jeg skal brygge, det lukter ganske litt vel kraftig til å ha i leiligheten. Klærne du har på bør også gå rett i vask.

Så er det bare å brygge ivei – mer om hvordan bryggingen går og hvordan det smaker kommer senere!

The post Terrasserøyking av malt appeared first on Ølportalen.


Månedens hjemmebrygger: F.o.h.O Kulturbryggelaug

$
0
0

Hvem er dere?

Tre gode kompiser som liker øl! F.o.h.O. Kulturbryggelaug ble navnet da det var det minst fjollete av det vi kom på, så høres FOHO ut som noe en julenisse kunne finne på å uttrykke når han er litt pådruen, og det går an å bruke som utrop for å proklamere en skål, samt at det antagelig er mulig å uttale på en mengde språk.

Lars

Hvor lenge har dere holdt på?

Vi har drukket øl lenge, og mye. Noen av oss har gjort noen spede forsøk med kitbrygging for en del år siden, men som F.o.h.O. har vi holdt på i ca et halvt år.

Hva gjorde at dere begynte å brygge?

Et ønske om å forstå mer av hva som gjør øl så utrolig godt. Vi er alle interessert i ting som smaker godt og spennende, og liker å lage god mat og finne nye og spennende ingredienser. Det å begynne å brygge er en forlengelse av dette. Samtidig er det en utrolig hyggelig og sosial geskjeft.

Hva slags utstyr bruker dere?

Et 95 liters (brutto) terrassebryggeri fra Bratberg.

Eivind

Hvor ofte brygger dere?

Ikke ofte nok. Hver for oss blir det kanskje en til to ganger i måneden, men sammen håper vi på annenhver måned, og ekspandere til en gang i måneden etter hvert.

Hva slags øl blir brygget, og hva er favoritt ølstilen?

Til nå er det IPA og stout.

Beskriv kort en vanlig bryggedag.

Vi satser på å møtes tidlig og komme igang på formiddagen, men siden vi bor på litt forskjellige kanter av det sørlige østlandet med famile, som gjerne er med til Hønefos så blir det gjerne en lang hyggelig lunsj med noe godt drikke og røverhistorier, så vi kommer ikke i gang før rundt halv to. Da må vi smake på og analysere forrige brygg, mens vi varmer vannet og diskuterer oppskriften for dagens brygg. Lukte på malt og humler, samt legge en slagplan. Det går gjerne også med en del flasker annet øl for å holde inspirasjonen på topp. Under prosessen deler vi på oppgavene, noen har ansvar for sirkulering, andre tar tid og passer temperatur, og en klargjør humle og passer tidstabellen for humling under kokeprosessen. Vi har et helmanuelt bryggeoppsett som gjør at vi må følge med hele tiden. På denne måten gjør det også mulig å gjøre feil som ofte gir uventede og positive utslag. (Dog ikke alltid…) Og så har alle ansvar for å smake underveis! Sånn elleve halv tolv på kvelden må gjerne Eivind reise hjem for å komme seg på jobb, eller opp til barnepass dagen etter,  så Lars og Raymond står igjen med vaskejobben. Etter det er det klart for en siste øl og fantasering om hvor godt ølet kommer til å bli om en fire til åtte ukers tid.

Hvor blir det av ølet dere brygger?

Venner og kjente får noe, og det blir servert til middager og i hyggelige selskap hjemme hos den respektive brygger.

Ambisjoner? Utvidelsesplaner?

Konkrete ambisjoner er å levere inne et øl til NM i hjemmebrygging, ut over dette er det løse drømmer om å få inn et fat på en kneipe som liker godt øl. Hva fremtiden bringer får vi se.

Er det noe dere vil formidle til leserne av Ølportalen?

Ølbrygging har lange og gode tradisjoner her hjemme og ute i verden. Øl er en viktig kulturmarkør. En flaske godt øl kan gjøre en kjedelig kveld til noe minneverdig. Det er ikke vanskelig å lage øl, og det er enda mindre vanskelig å drikke det. Så nyt hver eneste dråpe, snakk om øl, vurder øl og gå til hver eneste flaske med et åpent sinn. Med bare fire basisingredienser er det så utrolig fantastisk hvor stort smakspekter øl har! Skål (FoHo!)

The post Månedens hjemmebrygger: F.o.h.O Kulturbryggelaug appeared first on Ølportalen.

Bryggselv åpner filial i Kristiansand

$
0
0

Bryggselv som er en av landets ledende leverandører av hjemmebryggerutstyr startet opp i Oslo i 2010. I tillegg til fysisk butikk har også nettbutikken vært en viktig del av konseptet. Men siden maltsekker og mye annet er relativt kostbare å frakte er det mange som ønsker fysiske butikker med bryggeutstyr der de bor. Da Bryggselv etablerte sin første filial i Stavanger mai 2013 var det mange som også håpet på en filial i Kristiansand og det blir altså en realitet 1. februar. Butikken ligger i Kristian IV gate 67 som er sentralt i kvadraturen og daglig leder er Tellef Dannevig, som også er kjent som bryggeren på Christianssand Brygghus. Ølportalen fikk lov å ta en liten kikk innom lokalet og stille noen spørsmål et par hektiske dager før selve åpningen.

Det var enda mye igjen før butikken var klar når Ølportalen var på besøk Alle foto: Magne Tobiasen

Det var enda mye igjen før butikken var klar når Ølportalen var på besøk
Alle foto: Magne Tobiasen

ØP: Hvor mange ansatte er dere her i Kristiansand?

Tellef: Vi er to stykker nå i starten

ØP: Som profesjonell brygger har du en god forutsetning for å gi råd og veiledning, hvordan er det med bryggeerfaring hos din kollega?

Tellef: Det burde gå bra, min kollega Martin Andersen er en erfaren hjemmebrygger som faktisk har en NM tittel fra 2012.

ØP: Hvilke kurs vil dere tilby?

Tellef: Vi vil kjøre såkalt «brew-in-bag» kurs for nybegynnere, som er den enkleste og rimeligste måten å komme i gang med brygging på samt «advanced» kurs som vi ikke helt har definert enda, men det vil være rettet mot de som allerede har kommet i gang med brygging og ønsker å utvide sin kunnskap på forskjellig detaljnivå.

ØP: Hvor stort vil utvalget i butikken være i forhold til nettbutikken?

Tellef: Vi etterstreber å ha alt som er tilgjengelig i nettbutikken, og muligens supplere med litt andre ting etter hvert som vi kommer over ting som vi føler hører hjemme her. Skulle vi gå tom, eller mangle noe som finnes på hovedlageret, skal vi være i stand til å levere på en eller to dager.

ØP:  Dere har valgt å begrense dere til tre åpningsdager i uken, vil det bli vurdert å øke dette dersom etterspørselen tilsier flere dager?

Tellef: Absolutt, vi må begynne et sted og se hvordan etterspørselen blir. Det er ikke usannsynlig at vi ender opp med å ha åpent seks dager i uken, dersom det er et reelt behov for det.

ØP: Hvor godt føler du at du kjenner det lokale bryggemiljøet og har dette påvirket deg i å satse på dette?

Tellef: Jeg kjenner en del aktive bryggere men føler at det bare er toppen av isfjellet. Uansett hvem man snakker med i dag så virker det som om de enten brygger eller kjenner noen som brygger. Så det er bare på høy tid at noen tar ansvar for å forsyne miljøet med malt og annet utstyr. Vi ønsker dessuten å være noe mer enn bare en butikk. Ambisjonen er å bidra til å skape og samle et miljø rundt hjemmebrygging. Vi innreder en liten sittegruppe/kaffekrok, hvor de som vil kan slå seg ned og diskutere oppskrifter og tekniker. Vi har også muligheter til å innrede et samlingsrom i dette lokalet, der det kanskje kan bli gjennomført forskjellige typer arrangementer.

ØP: Blir det mulighet for å komme med sin egen oppskrift og få kjøpt denne «maltblandingen» ferdig fra dere?

Tellef: Det gjør vi mer enn gjerne, vi selger både malt i sekker og løsvekt. Kom gjerne med din oppskrift, så skal vi måle opp og male malten for deg.

ØP: Bryggselv tilbyr sett med kloninger av kjente øl, som f.eks Lucky Jack, har du vurdert å lage sett ut av noen av ølene fra Christianssand Brygghus?

Tellef: Jeg har på ingen måte gått trett av å brygge, det er fortsatt mye som skal prøves ut. Mine egne erfaringer og oppskrifter både privat og fra brygghuset er tilgjengelige for de som spør. Kanskje noe av dette blir til standard ølsett med tiden, vi får se hva det blir til.

ØP: Er det noen gode åpningstilbud?

Tellef: 15% på møller, kjeler og Blichmann produkter samt 10% på cornelius fat. Etter åpningen på lørdag vil vi også kjøre et lite opplegg på Christianssand Brygghus med en ølsmaking ledet av den lokale ølkjendisen Yngvar Ørebek. Det vil bli et variert utvalg av øl spesielt tilrettelagt for ølbryggere. I tillegg vil vi kjøre i gang en Randall rundt kl. 18 med et eller annet morsomt. Det er begrenset antall plasser, men jeg kjenner faktisk ikke helt til alle detaljene enda. Anbefaler bare de som er interessert i å følge med på FaceBook og i alle fall komme innom butikken på lørdag.

Vi takker for kikken og intervjuet og ønsker Tellef lykke til med videre utpakking og åpning til helgen.

 

 

 

The post Bryggselv åpner filial i Kristiansand appeared first on Ølportalen.

Hjemmebryggere brygger Ringnes sitt nyeste brygg.

$
0
0

Dommerpanelet har bestått av bryggere fra Ringnes og smaksdommere fra Norbrygg. -Vi fikk inn 36 portere til konkurransen, og ølene har vært innom juryen to ganger før vinneren ble kåret, forteller Sigrid Strætkvern hos Ringnes. Hun forteller at bryggere og andre ressurspersoner i Ringnes i mange år har deltatt i dommerpanelet for NM i hjemmebrygging.

I juryen satt Tore Bjørgo, Jørn Idar Kvig og Attila Thuroczy fra Norbrygg, Roar Sigurdsen, Jon Rensmoen, Christian Ødegård, Karoline Underthun, Andras Racz og Sigrid Strætkvern fra Ringnes – Vi gleder oss veldig til dette arrangementet, og det er ekstra moro at vi får til samarbeidsbrygging mellom Norbrygg og Ringnes, sier Sigrid. Til NM kommer også bryggerimester Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery. – Sammen med bryggerne og Ringnes Ølsenter skal vi skape en morsom og inspirerende helg for alle deltakerne, avslutter Sigrid.

Vi tok en prat med de to vinnerne, og vi merket fort at disse har samarbeidet lenge – og mye, for som de sier selv, det var som å snakke med et gammelt ektepar.

Er oppskriften utviklet av en av dere eller er den laget i fellesskap?

Anders: Den er utviklet i felleskap, og i praksis basert på idéer og erfaringer fra flere tidligere brygg. Vi diskuterer oppskrift over en øl eller to, og ender opp med en konseptuell oppskrift. Så bestiller vi råvarer med litt ekstra margin og kan gjøre til dels store justeringer helt frem til bryggedagen. Etter 90 batcher tror jeg vi må lyde som et gammelt ektepar når vi diskuterer oppskrifter og når vi brygger.

Steinar: Vi starter med den grunnidé. I Dette tilfellet hadde Anders en mening om hvilke av våre tidligere øl vi skulle bygge på slik han nevnte over. Så har vi sendt forslag oppskrifter til hverandre et par ganger. Det er ofte jeg som gjør sistejusteringa på oppskriftsida, mens Anders oftere har sisteordet på prosessida.

Det skjer ganske ofte at jeg jeg prøver å bytte en malt mens Anders holder på å veie, eller endrer humlesammensettinga mens vi koker opp. I dette tilfellet tror byttet jeg vel bitterhumle i siste liten utfra hvor mye vi trengte og hva vi hadde ferskt. Ellers så merkes det nok at vi begge har akademisk bakgrunn, vi må begrunne ovenfor hverandre når noe skal inn eller ut. Vi er relativt nøye med å notere hva som skjer underveis, og Anders må stadig designe nye bryggeskjema for at vi skal huske å notere alt.

Hva er hemmeligheten bak vinneroppskriften?

Anders: Tja, det er vel egentlig ikke noen hemmelighet, men det er noen idéer som oppskriften er tuftet på. Kort fortalt er det masse mellommørk malt på høy mesketemperatur. Og om jeg skal dra frem bryggenerden i meg og detaljere det: Det viktigste er at vi ikke bruker noen svært mørkbrent malt, men heller desto større mengder med mellommørk malt. Det mørkeste i denne oppskriften er brown malt på 180 EBC. Patentmalt er riktignok mørk og brent. Men bortsett fra det, har den lite kompleksitet, og den er best egnet for fargejustering og brentsmak.

De komplekse aromaene finner man i de mellommørke maltslagene. Dernest er dette ølet en porter, og i hvert fall en baltisk porter en øltype som må ha malt i fokus, ikke humle. Derfor har vi brukt en lav-alpha Sterling som bitterhumle for å få en avdempet og rund bitterhet som balanserer maltprofilen uten å stikke seg frem. Som aromahumle har vi brukt Saaz som kan gi et lite hint av krydder. Samtidig valgte vi å ikke bruke noe krydder i bryggingen (bortsett fra humla, da), fordi krydder i brygging uten testing og kontroll med opphav er smaksmessig ren lotto.

Videre har vi mesket på 68C for å få ekstra mye fylde, slik at FG er på 1034. Dette kunne lett blitt for søtt, men kombinert med en gjær som har bra utgjæring ender man opp med masse komplekse sukkerarter som gir fylde, men egentlig ikke smaker så søtt. På sett og vis er det en en liten reversering tilbake til porterens røtter, siden den startet som en brown ale. Bruken av patentmalt var en ren økonomisk effektivisering som må ha gått på bekostning av smak. I tillegg er det viktig at humlebitterhet og alkohol må gi balanse til sødmen til ølet, men uten at de stikker seg frem. Så er det essensielt med vannjustering som passer profilen.

Vi valgte en gjær fra White Labs som er samme stamme som Danstar Nottingham, fordi den er et pålitelig arbeidsjern som kan kjøres på litt lav gjæringstemperatur for å emulere en lagergjær og for å gi lite estere. Det var jo ikke tid i konkurransen til å bruke en lagergjær på lav temperatur. Og så bør man bruke ferske råvarer og ha et paranoid forhold til renslighet.

Steinar: Oppgaven i denne konkurransen hadde jo veldig klare rammer, f.eks 70% malt som finnes i siloene på Ringnes. Så brown malt ble det vi valgte for å fylle det største «hullet» på EBC-skalaen. I denne oppskriften, samt flere av de nevnte forløperene, har en grunnidé vært å etterligne tradisjonell ujevnt røstet malt. Det betyr at du designer en mest mulig kontinuerlig kurve av maltmengder og mørkhetsgrad. Tanken er du ikke skal kjenne noe smaksmessig hull fra den ene malttypen slutter til den neste begynner. På samme måte måtte humla være noe som kunne simulere det vi ser for oss at kunne vært brukt av lav-foredlet edelhumle i en tradisjonell baltisk porter. Kompleks humle der med flest mulig oljer og alfasyrer er tilstede, men brukt forsiktig slik at aromaene er under persepsjonsterskelen for enkeltkomponentene og bidrar med fylde.

Har dere brygget baltisk porter før, eller er dette første gang?

Anders: Det er vel første gang vi har siktet eksplisitt på baltisk porter, men den er jo del i en gruppe øltyper som er mørke, maltrike og fyldige, der kompleksiteten kommer fra mellomhøye temperaturer under malting og faktisk de samme varmeprosessene som gir oss aroma i kaffe og sjokolade og karameller.

Den første gangen vi brygget i den retningen og etter disse idéene var en Imperial Porter til min datters fødsel våren 2010, og vi kalte den Barselstout. Så fulgte et par år med juleøl der jeg feiget ut i frykt for at høy FG skulle gjøre ølet for søtt, så jeg tilsatte molasse, kandissukker eller lignende under gjæringen. Dermed ble ølet sterkere og tynnere og mistet mye av karakteren sin. Det ble godt, men ikke helt topp. Full klaff fikk vi først når jeg klarte å eliminere frykten for høy FG på juleølet i 2012, som fikk en FG på 1042 om jeg husker rett. Det trengte å stå et år, men vant juleølkonkurransen i 2013. Samtidig brygget vi en litt lettere Julebukk over samme lest, og den tok andreplass i PF på juleølkonkurransen.

Steinar: På de nevnte forløperølene har vi nærmest hatt en fast prosedyre på det med at Anders ville tilsette molasse for å «berge gjæringa», mens jeg skreket «Neeei!» i telefonen.

Hvilket oppsett brygger dere på?

Anders: Det er et hjemmesnekret system på 20 liter, og temmelig så manuelt og lav-automatisert. Det er mulig Steinar er uenig, men jeg føler at automatisering lett kan gi større avstand til bryggeprosessen og gir mindre hands-on-kontakt. På den andre siden er det kult og praktisk og tidsbesparende med automatisering. Til nå har vi kun tappet på flasker, men vi skal snart starte med korneliusfat. Vi har også på planen å begynne med gjærstartere., *Blush*. Nei, vi har faktisk ikke satt en eneste gjærstarter, men har heller pitchet fersk gjær. Den eneste «automatiseringen» vi har er temperaturregulert skap for selve gjæringen.

Steinar: Fordelen med å gjøre det manuelt, er at vi får veldig stor frihet til å variere prosessen. Noen ganger har vi med uhell gjort noe litt annerledes og fått effekter som vi deretter har eksperimentert med. Fordelen med automatisering er jo at du kan variere en detalj og være noe mer sikker på at resten av prosessen er lik. Men du blir nok veldig innelåst i én måte å gjøre ting på. (Spesielt hvis du bruker en speidel, slik som «alle» andre.) Jeg vil ikke kvitte meg med fleksibiliteten i den manuelle prosessen, men samtidig har vi nok godt av å prøve oss på annet utstyr.

Har dere andre konkurranseresultater som er verdt å nevne?

Anders: Vi vant sterk spesialøl i NM 2011 med tidligere nevnte Barselstout, og vi vant klasse for spesialjuleøl i juleølkonkurransen nå i høst med St. Nicolas, og ble best-in-show der premien er å være med å brygge ølet i fullskala på Klostergården Håndbryggeri på Tautra. Ellers har vi også prioritert Det gode øls klubbs hjemmebryggfestival, der vi har tatt en rekke førstepriser.

Vi regner med at alle nå må se opp for dere i NM?

Anders: Det er veldig høyt nivå på mye av ølet i NM, så det er ikke en konkurranse med noen slags walk-over for tidligere prisvinnere. Dessuten er vi litt bakpå med bryggeschedulen, så tiden vil vise om vi klarer å kastet oss med. I fjor deltok vi dessverre ikke, for tiden ble spist opp av alt mulig annet. Men i år skal vi i det minste nedover til arrangementet begge to – om ikke annet så for å være med på bryggingen på et skikkelig stort bryggverk på Ringnes. Vi gleder oss. Og så gleder vi oss til å kunne gå på Polet og kjøpe et øl som vi har vært med på å lage.

Steinar: Den største moroa blir jo å se hva effekten av 1500 ganger oppskalering av oppskrift og arbeidsmetode blir. En liten kilo malt blir til 60 stk 25kg sekker.

Anders: Jeg tror 40 000 var innmeskingen, men 30 000 liter muligens var mengden ferdig øl, så det er litt definisjonssak om man skal si 2000x eller 1500x oppskalering. Stort er det okke som.  Ellers må det også sies at det slett ikke er sikkert at andre må se opp for dette ølet i NM, for skulle vi brygget en Baltic Porter til NM, ville vi nok ha brygget den endel annerledes. For NM er en konkurranse i å treffe typedefinisjonene, mens Ringnes i porterkonkurransen ikke var så ekstremt fokusert på typedefinisjonenes avgrensninger, men ville at en porter med særpreg og personlighet og som kunne undergjæres. Derfor var det to forskjellige målskiver, og det er ikke gitt av det som treffer i den ene konteksten vil gjøre det brukbart i den andre.

Hva skal dere brygge fremover?

Vi kommer til sikkert til å brygge mørkeøl, men vi synes ikke noe om at vi blir oppfattet utelukkende som mørkølsbryggere. Vi gjorde det bra med humlerike IPA’er på den lokale ølfestivalen for noen år tilbake, og det er en av de tingene vil vi brygge oftere. Dessverre får vi ikke tid til så mange batcher på et år som vi gjerne ville. Dernest ønsker vi å dykke ned i belgiske stilarter og forsøke å få grepet på dem. Lengre frem kunne det vært interessant å forsøke seg på historiske portere à la pre-1820, ulike urter og andre tilsetninger og øl ifra bryggetradisjoner som ligger utenfor den klassiske nord-europeiske bryggetradisjonen.

Vi takker for samtalen, og gratulerer med seieren. Lykke til med bryggingen, både hjemme og hos Ringnes!

Anders blogger også om øl: Det står en-og-førti øl…

The post Hjemmebryggere brygger Ringnes sitt nyeste brygg. appeared first on Ølportalen.

Kegerator for stuebruk?

$
0
0
Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Løsningen som mange bruker er å tråle torgdelen på Finn etter brukte kjøleskap som gis bort eller selges for en billig penge, men da får man en ofte en stor, hvit kloss som ikke er altfor pen og vanskelig å plassere. Mange tar også sløydkunnskapene i bruk og lager mer eller mindre pene løsninger fra grunnen av. Hvis man vil investere litt kan man jo kjøpe et nytt kjøleskap og få noe som er pent, men hvis man bor i en liten leilighet (eller vil ha dette en litt mer synlig sted og har en WAF (Wife Acceptance Factor) å tenke på, utgår dette ofte.

Hvis man går litt ned i kravene til antall fat man vil ha kalde på én gang (og kanskje bruker 12 og 9-liters fat) åpner det seg en helt annen verden innenfor vinskap. De kan man få både ganske små og med pen finish på, slik at dette virkelig har potensialet for å bli prydmøbelet i stua.

Selv kjøpte jeg et nytt vinskap fra GP Storkjøkken (Finnkode 44375500) som skulle være stort nok (65cm inni og 22,7cm bredt), men stol aldri på slike mål, selv når du ber selgeren om å måle. Utstikkende riller for hyller og temperaturkontrollere spiser mye av plassen, slik at du må både spikke, borre og flytte litt på ting for å få plass. Dette skapet er 21 cm bredt uten spikking, og 59cm høyt på grunn av en temperaturkontroller som sitter i taket. Men, siden du uansett må borre i skapet for å få gjennomføring til slanger er det jo bare å spikke og omorganisere litt i tillegg.

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Et tappetårn og en drypprist rikere og en tur i billigkroken på IKEA for en bordplate i heltre gjør susen. Lek med stikksagen og fest lokket med noen treplugger og mengder av lim. Plasten inni er heldigvis lett å skjære i, og slangene fra temperaturkontrolleren i taket gikk ikke midt i taket på skapet slik at det var lett å borre hull til tappeslange og slangen fra dryppristen. Slangen fra dryppristen ender i en flaske inne i skapet.

Jeg har ennå ikke flyttet temperaturkontrolleren i taket (da er det faktisk plass til 19-litersfat) siden jeg har noen mindre fat stående. Det er egentlig bare å skjære løs ledningene til kontrolleren og flytte den lenger bak i skapet, så er det plass.

 

The post Kegerator for stuebruk? appeared first on Ølportalen.

Hjemmebryggerdag med bismak

$
0
0

I februar var det nok en gang tid for de populære og etter hvert tradisjonelle hjemmebryggerdagene hos Nøgne Ø. Som tidligere år ble det fulltegnet på et blunk og brygget som ble brygget dette året var Python Pilsner. Flott stemning og drøye 60 engasjerte hjemmebryggere drar hjem med sin rasjon øl for å gjære ut og tappe på egen hånd. Dette er nettopp noe poenget med dette arrangementet. Etter å ha fått være med en dag hos Nøgne Ø og deltatt i storskalabrygging skal hver og en se hva de kan få ut av ølet med sin personlig valgte gjær og eventuelle andre tilsetninger for så å møtes igjen for å sammenligne og smake på resultatet med hverandre. Bryggeriet stiller også med egne dommere som etter å ha smakt seg gjennom alle variantene kårer en verdig vinner.

Så langt alt vel, men så kommer vi til den nevnte bismaken. Det Norske Totalavholdsforbund avdeling Grimstad har fått nyss om dette arrangementet og viser sin bekymring i brev til ovenfor Grimstad kommune om hvorvidt kommunen tar sitt ansvar for at dette skjer i tråd med alkoholloven. Setter vi dette helt på spissen så må man betrakte det som at deltakerne nyter medbrakt alkohol i bryggeriets lokaler selv om ølet faktisk er brygget her. Bryggeriet ønsker selvfølgelig å følge gjeldende skjenkebestemmelser og må derfor finne en alternativ løsning. Dette blir altså å sette opp et telt på parkeringsplassen slik at deltakerne kan smake på hverandres øl i lukket selskap innen de entrer bryggeriet for bespisning og servering av kommersielt øl innenfor skjenkebevilgningens trygge rammer. For å sikre seg at ingen av gjestene skulle komme til å begå den tabben å bringe med seg et glass øl fra bryggeriet og ut til teltet eller vis versa blir det også leid inn eksternt vakthold. Tenke seg til hva som måtte kunne komme til å bli konsekvensen om en slik ting skulle forekomme.

Så kan man jo i ettertid undres litt over hva det er totalavholsforbundet ønsker å oppnå med en slik aksjon. Det er ikke ulovlig å brygge øl i Norge hverken i kommersiell sammenheng eller som hobby. Det er ikke realistisk å tro at deltakerne kommer til å helle ut alt ølet sitt dersom de ikke hadde fått anledning til å dele det med andre på bryggeriet. Men kanskje like urealistisk å tro at man skal kunne stoppe et fullt ut lovlig arrangement som for mange hjemmebryggere er årets høydepunkt. Dette arrangementet har etablert seg som årlig begivenhet og har en fin historikk hvor fyll og bråk har vært totalt fraværende, det er hovedsakelig snakk om voksne mennesker som har en hyggelig sammenkomst hvor de deler sin erfaring rundt en felles hobby.  Jeg leser også at de stiller spørsmålstegn til sitat: hvorvidt produktene inneholder den prosent alkohol loven bestemmer. Det er høyst uklart hva som menes med det siste. Alkoholloven inneholder ingen regler hvorvidt hjemmebrygg skal måtte være på et bestemt alkoholnivå.

Personlig har jeg alltid respektert at enkelte mennesker tar et personlig valg i tilknytning til sitt kosthold og alkoholinntak om det så måtte være av helsemessige grunner, religion, rent prinsipp eller annet.  Samtidig forventer jeg at de samme menneskene respekterer at dette ikke nødvendigvis må føles riktig for alle andre. En vegetarianer har ingen rett til å sabotere for andre mennesker som spiser kjøtt, like lite som noen kan påtvinge at alle dyr skal halal slaktes eller at andre mennesker skal avstå fra alkohol selv om man har en personlig overbevisning om at man tenker riktig. Så lenge man opererer innenfor lovens rammer så skal man respektere at mennesker har forskjellige holdninger og behov.

Det eneste praktiske konsekvens jeg kan se er at bryggeriet har blitt pålagt en del ekstrakostnader og ekstraarbeid samtidig som det blir synligjort nok en gang hvor merkelig vår 25 år gamle alkohollov kan utarte seg når reglene settes på spissen. Vi har jo tidligere sett andre tilfeller hvor en bartender ikke kan servere personen på den andre siden av disken, men må gå rundt hele disken etc. etc. Lista over eksempler er lang og i mange slike tilfeller er resultatet bare ekstraarbeid for de ansatte som kunne brukt denne tiden bedre, blant annet til å sjekke det ikke skjer noe som ikke skulle skjedd et annet sted i lokalet.

Forresten så har denne aksjonen resultert i en ting til. Jeg har mistet mye av respekten for en organisasjon som jeg trodde handlet om å fremme en livstilsholdning og ikke fremstå som sladrehanker med en mindre gjennomtenkt agenda.  Ikke sint, bare veldig skuffet. Ønsker i alle fall både Nøgne Ø og alle deltakerne et fint arrangement til lørdag og håper de holder varmen i teltet.

 

The post Hjemmebryggerdag med bismak appeared first on Ølportalen.

NM i hjemmebrygging og konferanse

$
0
0

NM i hjemmebrygging har alltid vært i Oslo – i år prøver Norbrygg ut noe nytt som kanskje gjør at det kan flyttes rundt om i landet.  De 337 innsendte flaskene blir bedømt i Bergen, Bodø, Trondheim, Kristiansand og Oslo, mens selve kåringen blir noe for seg selv.

Det hele starter fredag 25. april med hjemmebryggermingling på Slurpen, det gamle suppekjøkkenet i Lakkegata. Her kan man ta med flasker av eget brygg, i tillegg kommer alle ølene som ble påmeldt til NM men som ikke kom til finalen til å bli servert (dog med jukselapp, de infiserte slipper man).

Ringnes stiller lørdag opp med Ringnes festsal, et av de flottere festlokalene i Oslo. Hele dagen blir det foredrag med forelesninger om malt, gjær, tekniske foredrag og testing av usmaker i øl, før man på kvelden har festmiddag og kårer årets hjemmebrygger. Det ryktes også at baren blir rikholdig, det er ikke alt Ringnes får inn som blir solgt.

Søndag blir det omvisning på Ringnes bryggeri på Gjelleråsen, der vinnerne av Porterkonkurransen skal få brygget ølet sitt i stort format. De begynner å lempe malt allerede kl. 7, vi andre kan heldigvis sove litt til. Det blir også foredrag fra Vinmonopolet om strategi og regler for innkjøp av øl, før Norbryggs årsmøte går av stabelen.

Det er fortsatt noen få billetter igjen, slik at det er mulig å kjøpe på nett!

The post NM i hjemmebrygging og konferanse appeared first on Ølportalen.

9 hobbyer man kan kombinere med ølbrygging

$
0
0

Selv om jeg selvsagt liker smaken av øl, har bryggingen vekket noe mer i meg: Ønsket om å bruke ferdighetene mine til å lage noe fra bunnen av. Det har også gjort meg interessert i andre typer håndverk. I disse dager holder jeg for eksempel på å smi kniver sammen med broren min, og jeg kjenner stadig at mestringsfølelsen ved å skape noe fysisk er utrolig tilfredsstillende. Enkelte håndverk og hobbyer passer spesielt godt sammen med ølbrygging, og her har jeg samlet noen av dem:

1: Lag din egen ost

Ost er godt, særlig til godt øl. Har du prøvd blåskimmelost og porter før? Hva med cheddar og belgisk trippel? Tine har ikke det mest spennende utvalget, og alle utenlandske oster koster skjorta. Noen ølhunder som kjenner seg igjen i den situasjonen?

Visste du at man med vanlig butikkmelk kan lage helt utmerket ost? For eksempel kan man lage mozarella om man har H-melk, sitroner, et klede og en kokeplate. Mysen som er igjen etterpå kan kokes til brunost. Det er også mulig å lage sin egen rømme og smør.

2: Grafisk design

Godt øl fortjener en kul etikett, og Photoshop og Illustrator er gøy å pusle med. Det fungerer helt greit å bruke A4-ark, papirlim, eller melk, og en vanlig skriver. Bryggeri-Norge er ikke akkurat kjent for smakfull og moderne design, men mulighetene er gode. Sjekk for eksempel ut denne siden.

3: Lag dine egne pølser

Nam! Virkelig: Nam! Gilde-pølser er kjøttverdens svar på industripils. Vanlige grillpølser smaker godt nok, men det er så mye mer å utforske. Hva om man kan gjøre det på egenhånd? Dagens Næringsliv har en flott artikkel om det å lage hjemmelagde pølser. Jeg har smakt hjemmelagde pølser selv, og kan attestere på at det er snadder!

4: Snekring

Hjemmebrygget øl er en flott gave, og da er det fint om det ser litt pent ut. Selv har jeg tappet en del øl på spesielt pene flasker og snekret egne sixpack-ølkasser tilpasset størrelsen deres. Hvis du virkelig vil være fancy kan du prøve deg på det edle håndverket treskjæring, eller svi inn en logo i treverket. Snekring er også nyttig når man bygger kegerator.

5: Jakt og fiske

Jakt først, drikk etterpå! Ølportalen tar intet ansvar for lesere som måtte komme til å dra en «Dick Cheney». Når dyret et skutt eller fisken fanget, er kronen på verket å servere maten sammen med hjemmebrygget øl.

Hvis du virkelig er sprø, kan du bruke kjøtt i ølet! (Heller ikke her tar Ølportalen ansvar for lesere som starter rare prosjekter)

6: Hagedrift

Dyrk din egen humle! Humle vokser vilt i Norge, og det er helt mulig å dyrke den i vårt klima. En fordel med å ha fersk humle tilgjengelig er at man kan brygge wet hop ale. Her kan en selvsagt også dyrke diverse andre tilsetninger om det frister med frukt og bær i ølet.

7: Matlaging

Denne er ganske selvfølgelig. Hvis du liker å brygge øl er det veldig sannsynlig at du liker å lage mat. Hvis du ikke allerede er matgeek, kan jeg love deg at du kan finne den samme typen moro i matlaging som i ølbrygging. Jeg anbefaler Cooking for Geeks. Visste du forresten at du kan bruke ølgjær og gjærdyrking til å lage knallgod pizza? Prøv også å tilsette brukt meskekorn når du baker brød. Du kan også bruke øl i marinader eller i stedet for vin, i f.eks. Boef Barley.

8: Mekking, sveising og improvisasjon

Det er ingen grenser for hvor mye utstyr man kan få til ølbrygging. Ofte får man de beste løsningene ved å tilpasse utstyret sitt eller bygge det fra bunnen. Eksempelvis bygget Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug et automatisert bryggeri ut av tre gamle varmtvannstanker. På nettet finner man guider til hvordan man skal bygge alt fra kjølespiraler og fatvaskere til wifi-tilkoblede temperaturloggere og flaskevaskere.

9: Organisering og prosjektledelse

Lyst til å organisere en utflukt til Nøgne Ø? Hva med å arrangere IKT-NM i ølbrygging? Kanskje du skulle gå sammen med ti andre bryggere og spleise på å leie et bryggelokale? Det er tusenvis av muligheter for bryggere til å organisere sprø prosjekter. Dyrk ideer og initiativer. Det verste som kan skje er at du lærer noe nytt, og det kan du sette på CV-en!

Har du andre forslag til morsomme hobbyer å kombinere med ølbrygging? Sleng dem i kommentarfeltet!

Bildet er fra George Wesley og Bonita Dannelvia, og hentet via Flickr. Lisens: CC BY-NC-ND 2.0

The post 9 hobbyer man kan kombinere med ølbrygging appeared first on Ølportalen.


Bryggerens Råd: Mike Murphy

$
0
0

For at ikke noe skal forsvinne i oversettelsen har vi valgt å gjengi Mikes svar slik vi fikk dem – på hans morsmål engelsk.

Hvorfor bør en begynne med hjemmebrygging?

I started for a few reasons, mainly I was under age to purchase beer legally… But I really felt like I wanted to craft a beer and gain the satisfaction of making something as enjoyable as a good beer. That feeling started quickly during the first time I started to read up on beginning as a homebrewer. I remember I was felling excited to attempt it in a slightly nerdy way. I soon found out about hops and beer and having never tried anything but commercial pilsners I soon discovered a whole new world with in beer.

Hva er de tre viktigste tingene når man brygger hjemme?

1. Be careful brewing is easy to hurt yo self with lifting around large volumes of hot water or wort sometimes over you head.
2. The first time your attempting all grain make sure you have more than enough hot water or as I say «water management»
3. Use good yeast, it’s the soul of your beer.

Har du et lite triks som gjør bryggingen enklere og ølet bedre?

Keep it simple until your comfortable with your abilities, then find new challenges just out side of your comfort zone for skills and new beer types. Taste lots of beers and try to pin point the things you like about the beers and then try to figure out what you can about making that work in your recipes.

Hva er den vanligste feilen blant hjemmebyggere?

I dont like the refermentation taste left behind by white sugar, it dominates many home brews I taste. but if I look past that, I have tastes all types of homebrews over the years , good and bad. hard to pin point on common problem… I guess generally speaking I hear many homebrewers either don’t pitch enough yeast or don’t aerate enough.

Hvilket utstyr vil du anbefale en nyfrelst hjemmebrygger å begynne med?

If I had a gas burner and a 40-50 l. pot when I began I would have had a more enjoyable brew session the first time, but these things are expensive… but it will really make the experience better. Other than that you will need all the right tools to produce an extract kit, I would buy some more hop pellets, steep some caramel malts in a steep bag and have a fresh yeast from White Labs or Wyeast. And you need to have a secondary bucket, primary glass carboy, cleaning things and chemicals for cleaning and of course bottling gear, and a good homebrewing how to book.

Har du en god hjemmebryggerhistorie å dele med leserne?

I started brewing in the early 90′s so most people havent tasted extremely hoppy and bitter beers, these are the types of beers I made. I think I made some fairly hefty DIPA’s. I remember I came to my friends house parties with the beer all the time and I got the reputation for making the beers that nobody else could drink except for one guy, and we are still friends to this day!

The post Bryggerens Råd: Mike Murphy appeared first on Ølportalen.

Vestbrygg i nye lokaler

$
0
0
Vestbrygg - Eikeveien 1

Lokalene sett fra utsiden, legg merke til porten for varemottak.

Birger Storaas og Vestbrygg har hatt en rivende utvikling fra han i oktober 2011 startet med «2 paller malt og litt humle» i lokaler på ca. 25 kvm. Åpningstidene den gang var 2 timer to kvelder i uken og noen timer på lørdag. Neste steg var i påsken 2012 da de, eller egentlig fortsatt bare Birger, flyttet inn i 100 kvm. i Camilla Colletsgate. Noe som fortsatt var så lite at det ikke var plass til alle varene i butikken og maling av malt måtte skje utenom åpningstidene.

Klokken 12 i dag åpner de butikken i nye lokaler i Eikeveien 1, på Wergeland. Lokalene er totalt på 575 kvm. ca. 3/5 blir brukt til butikk, mens det resterende vil romme kontorer, lager, varemottak, kursrom, pakkerom for humle, maltmalingsrom og pakkerom for netthandel. For de mer lokalkjente ligger Eikeveien som en liten sidegate til Minde Alé, på motsatt side av Mix Minde.

Vestbrygg - Butikk 1

Ryddig og pent i hyllene

En så stor økning i areal gir selvsagt flere forbedringer, men det kundene nok vil merke først er tilkomst og mulighet til parkering. 3 plasser på fremsiden og 7 på baksiden av butikken. En stor forbedring fra de 2, der en måtte avtale når den innerste skulle kjøre hjem, i Camilla Colletsgate. Når en så er inne i butikken vil en bli møtt med god plass og ca. 600 bryggerelaterte varer. Et utvalg Birger regner med blir utvidet etterhvert. Det samme gjelder åpningstidene, men her har de bestemt seg for å vente med endringer til etter sommeren.

Vestbrygg - Butikk 3

Tappeutstyr får egen avdeling

Birger fra han startet Vestbrygg vært en primus motor og en god mann å diskutere brygging med og vi tror den nøkterne holdningen han hele tiden har hatt, med kundenes behov i sentrum, fremfor ønske om å selge dyrt utstyr er mye av grunnen til den kraftige veksten. Ekspertisen er også på plass nå når bemanningen er utvidet til 3,5 stilling, blant annet med 2 tidligere bryggere fra Kinn. Eventuelle lørdagshjelper og pakkehjelper kommer i tillegg til de nevnte 3,5 stillingene, og vi ser ikke bort fra det blir behov for både dette og flere på dagtid om både handel over disk og via nett øker på.

Økt areal gir også plass til "pallesalg"

Økt areal gir også plass til «pallesalg»

Vi ønsker Birger og gjengen lykke til i nye lokaler og lover å stikke innom, både for å handle selv og for fremtidige artikler på Ølportalen.

Du finner Vestbryggs nettsider her og facebooksiden her.

Vestbrygg - Sjefen 2

Sjefen ved skrivebordet han hevder er større enn sitt tidligere kontor, som han i tillegg måtte dele med «avdelingen for nettsalg».

 

The post Vestbrygg i nye lokaler appeared first on Ølportalen.

Bryggerens Råd: Evan Lewis

$
0
0

Kvifor bør ein byrja med heimebrygging?

Sjølvsagt er det lidenskap for både handverk og smaken av godt øl som lokkar mange til å prøve å brygge sjølv, og eg meiner det er verdas beste hobby for dei som er ryddig, tålmodig, og ambisiøs.

Kva er dei tre viktigaste tinga når ein bryggar heime?

Reingjering, desinfisering, gjærhandtering. Det som er ikkje reint kan ikkje desinfiserast. Gjærhelse, nok oksygen før gjæring, og kontroll av gjæringstemperatur er deretter ekstremt viktig om ein skal oppnå godt øl. Om du manglar motivasjon til å reingjere er ikkje brygging hobbyen for deg, reingjering er 90% av jobben!

Har du eit lite triks som gjer brygginga enklare og ølet betre?

Endre kun ein ting om gangen, og for all del ikkje gje opp. Om du feilar, er det viktig å prøve å finne ut kva som gjekk galt, og så prøve på nytt. Om igjen og om igjen og om igjen.

Kva er den vanlegaste feilen blant heimebryggarar?

Å ikkje fylje råda i dei siste to svara mine ovanfor!

Kva utstyr vil du anbefala ein nyfrelst heimmebryggar å berja med?

Kort svar: Ei god bok om heimebrygging bør vere fyrste kjøpet! F.eks. Brygging frå Hånd til Munn (Horne/Eick), How To Brew (Palmer), eller New Joy of Homebrewing (Papazian).

Når eg prate med påtroppande heimebryggarar høyre eg ofte kommentarar om korleis ekstraktbrygging er juks. Dette irriterer meg, fordi det viktigaste når ein byrja med brygging er å komme i gang og lære mykje om nokre heilt grunnleggande ting som reingjering, desinfisering, utrekning av bitterheit, og ikkje minst bruk av gjær/kontroll over gjæringsprosessen. Alle desse ting kan ein gjere med ekstrakt før å ta steget til/investering i meir utstyr og mesking som er meir tidskrevjande. Eit ekstraktbrygg tar mindre enn halvparten av tida det tek å brygge med korn, og gjer det lett for ein utan erfaring å komme i gang og få litt sjølvtillit. Det er fullt mogleg å laga godt øl med ekstrakt, og det vanlegaste grunn til at nye bryggarar gjer opp hobbyen er at dei sliter med å få til godt øl i fyrste omgang— oftast grunna gjæringsproblem. Difor er det bra å starte enkelt, få med seg litt basiskunnskap, og bygge vidare på det. Det er slik eg kom i gang for 25 år sidan, og det var ein god plass å byrja. Mine brygg blei vellukka og eg blei hekta— og steg for steg bygd mitt kunnskap (og utstyrssamlinga!)

Om ein starter med ekstrakt, er utstyrslista så enkelt som:

-ein minst 10 liter kokegryte
-eit gjæringskar og vatnlås (kan vere i plast.)
-1 – 2 liter behaldar med vatnlås til å laga gjærstartare på (stor flaske eller liknande)
-kaustisk reingjeringsmiddel
-syrebasert desinfiseringsmiddel
-nokre børster til reingjering
-stor «rørepinne» i plast eller metall
-trakt
-kjøkkenvekt
-termometer

Men det tar ikkje lang tid før ein bygger på med:

- 40 liters kokegryte med ventil, evt silbotn
-propanbluss til utandørs bruk
-counterflow vørterkjølar
-luftpumpe med sterilfilter eller reint oksygen + karboneringsstein
-Kjøleskap med temperaturkontroll til gjæringskar(ar)
-Corneliusfat og tappesystem til eige fatøl

Og etter kvart…

-3 panners full-mesk system, eller evt. Speidel
-Rustfriegjæringskar med temp kontroll
-slanger med santitærtilkoplingar
etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc.

Det heile kjem fort ut av kontroll på ein god måte, men eg kan ikkje sei det ofte nok— starte enkelt, få med deg dei grunnleggande konsepta fyrst, laga ein god del vellukka brygg før du legger ut masse peng for fancy utstyr. Ein flink og dyktig bryggar kan laga godt øl med dårleg utstyr, men ein dårleg bryggar laga ikkje godt øl berre fordi utstyret er bra…

Har du ein god heimmebryggarhistorie å dele med lesarane?

Heldigvis ingen som har med brannvesenet å gjere!

Eg var berre 17 år då eg starta med heimebrygging med ein venn. Rektoren på gymnas hørte tilfeldigvis at vi hadde byrja å brygge, og nemnte for oss at han var ikkje imot å hjelpe med prøvesmaking. Vi sneik inn flasker i brun papirposer til han, og fekk både positive tilbakemeldingar og hjelpande kritikk. Snakk om god støtte! No har eg brygging som yrke og min venn jobbar med kjernefysikk!

The post Bryggerens Råd: Evan Lewis appeared first on Ølportalen.

HelVed – Øl av bjørkesevje

$
0
0

-Vi må jo lage en øl av dette, sa jeg til naboen da han litt på tampen av sevjesesongen i fjor vår tappet bjørketrær for å lage sirup. Vi hadde nettopp gjort våre første erfaringer med ølbrygging og iveren etter å prøve ut nye ting hadde begynt å melde seg. Hvorvidt et øl av sevje i det hele tatt var mulig eller hadde noe for seg, visste vi ikke. Etter en samtale med en erfaren amerikansk ølbrygger, «-Oh Yeah, Sap Ale, thats very good, I made that last year from maple sap. I guess birch would be interesting as well», skjønte vi at dette var gjort før og verdt et forsøk. Noen kjappe søk på nettet bekreftet bildet, noe informasjon om øl av lønnesevje, lite om bjørk.HelVed2TappingSesongen var over, men jeg bestemte meg der og da, -neste år skullel jeg prøve meg. Bryggerfaringen jeg har skaffet meg i mellomtiden kom også godt med. For noen uker siden gikk jeg i gang med å skaffe utstyr for å tappe sevje mens jeg samtidig begynte å tenke på hvilken malt og humle som kunne passe til dette ølet. I skrivende stund har jeg nettopp flasket #HelVed II, (Hvete-sevje) mens min sevjeale, #HelVed ble flasket for en uke siden. Min gode nabo og bryggekamerat Erland har flasket sin #Birch&Barley, et ”lyst” hveteøl på sevje og ½ liter sirup av bjørk.

SevjetappingMed sirupen blir det lyset ølet ganske så rødlig. Sevjesesongen varer til bladene på bjørka er sprunget ut. Dersom du bor litt høyt eller nord i landet er det kanskje fortsatt muligheter til å prøve seg i år. Jeg har også sett sevje til salgs på Finn.no. Men dette er ferskvare så vet ikke hvor lenge det varer. Utover vanlig bryggeutstyr og ingredienser til et brygg trenger du tilgang på noen bjørketrær og noe utstyr for å tappe sevje. Vi har valgt å borre hul i trærne vi skal tappe og koble på 10 liters-dunker med kobberrør. Dette er vannrør til bruk i båt og campingvogn som kjøpes som metervare på Biltema og lignende, som deretter kappes til og kobles med vinkel-plugg. Husk også å kjøpe ekstra skrukork til vannkannene dine – så har du en du kan borre hull i og en du kan skru igjen med når du skal hjem med fangsten.

sirupskoking2Du kan forvente alt fra 0,5 til 10 + liter sevje fra et tre på et døgn og utbytte varierer fra dag til dag og tre til tre. Det er viktig å nevne at dette ikke skader bjørka, så lenge du ikke har mer enn ett hull pr. tre og lager en treplugg som du banker inn og ”korker” treet med etterpå. Den rene bjørkesevja er nesten som vann og det krever mye koking før du får sirup. Man regner 80-90 liter sevje til 1 liter sirup. Men sirupen er kraftig på smak og således meget drøy. Vil du lære mer vil jeg anbefale Jan Erik Hansen på ut.no og ikke minst det meget grundige innlegget av Ole Olaussen på bloggen Sjølberga.

sirupSiden sevjen er ferskvare før den er kokt til sirup tappet vi fra flere trær i nærmeste skog og brukte en sykkelvogn med dårlig dekktrykk til å frakte sevjen hjem. Det ble fort rundt 50-60 liter pr dag. Det er mulig vi så ut som amerikanske moonshiners der vi lusket oss ut av skogen med stor vogn, flate dekk og skyggelue.

SirupiVørter
Hvordan man best får frem den fine sødmen og syrligheten fra bjørkesirupen er en utforskning som vi vil fortsette neste år. Siden bjørkesevjen har lite egensmak kom vi raskt til at vi måtte tilsette bjørkesirup under koking av vørteren. For lite sevje og sirup eller for kraftig/mye malt og humle vil sansynligvis ikke gir noe smak av bjørken, mens for mye sirup gir et for søtt, for alkoholsterkt og/eller for syrlig øl.

kokingavvørter

Før mitt første forsøk med sevje-alen hadde jeg derfor klargjort ½ liter innkokt sirup. Koking av sirup tar tid og damper mye så dersom du har mulighet til å koke utendørs er det absolutt å anbefale. Til bryggingen erstattet jeg også alt vann med ren ukokt sevje. Sirupsmengden smakte jeg meg frem til desiliter for desiliter, men tilsatte tilslutt alt jeg hadde for hånden. Utover dette brygget jeg på 5 kg Pale Ale og 1 kg lys hvetemalt, 25 g Cascade som bitterhumle, 20 g Hallertau og 5 g Cascade som aromahumle + Safale US-05 tørrgjær for en batch på 20 liter sluttvolum.

VørtertilGjæringskarFørste smak etter kun en uke på flaske tilsier at dette blir et fint øl, men etterlater fortsatt usikkerhet på om jeg har fått frem smaken av bjørk. Litt for lite syrlighet? Er det for lite sirup? Så jeg brygget en hveteøl på sevje, 3 kg pale Ale og 2 kg lys hvete + 1 liter sirup. Humlen var små mengder Centennial og Cascade. Her brukte jeg Safbrew WB-06 tørrgjær. Ved flasking gir den store mengden fin syrlighet men først og fremst en følelse av mye maltsødme. –Så hvordan skal vi justere sammensetning av malt, humle og sirup neste år? Hvilket gjær gjør seg best? Akkurat nå tror jeg på en veldig lett/lys pale ale på 4,5 – 5 kg malt for en 20-liters batch og 7-8 dl sirup. Men det må bli til neste år for min del og i mellomtiden har jeg smakt mer, brygget mer annet øl og forhåpentligvis tenkt ut noe enda smartere.

Dersom du ble inspirert og har spørsmål, eller bare vil dele egne erfaringer eller synsing om hvordan dette bør lages hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet.

 

The post HelVed – Øl av bjørkesevje appeared first on Ølportalen.

Bryggerens råd: Kjetil Jikiun

$
0
0

Som så mange av oss begynte Kjetil som hjemmebrygger, men en kan si at det ballet på seg. I dag er han landets mest kjente brygger, og stadig på reise i inn og utland for å promotere øl og brygge sammen med andre. Vi spurte om han ville dele litt av sin kunnskap med oss, og selvsagt var han villig til det.

Hvorfor bør en begynne med hjemmebrygging?

For å forstå (avmystifisere) øl.

Hva er de tre viktigste tingene når man brygger hjemme?

Hygiene, nøyaktighet, føre logg.

Har du et lite triks som gjør bryggingen enklere og ølet bedre?

Ferske råvarer.

Hva er den vanligste feilen blant hjemmebyggere?

Å ikke føre nøyaktig nok logg.

Hvilket utstyr vil du anbefale en nyfrelst hjemmebrygger å begynne med?

Temperaturstyring under gjæringsforløpet, som f eks et kjøleskap med digital kontroll og desimaler.

Har du en god hjemmebryggerhistorie å dele med leserne?

Som da jeg pitchet for mye gjær i 50 liter belgisk Quadrupel, og jeg våknet om natten av at hele dunken stod å ristet, med skum ut alle veier? Jeg måtte sette den i dusjen. Temperaturen målte jeg til 40 grader. Ølet var selvsagt så fenolisk at det var udrikkelig og måtte helles ut.
Eller at mitt første øl i kommersielt salg/servering var en IPA som jeg tok på et 30 liters fat og slepte med i crewbagasjen (jeg var pilot i SAS den gangen) og donerte til Charlies i København. Jeg var selvsagt stolt som en hane, og gledet meg til litt skryt. Too hoppy! Sa Iain Russell(eieren). Nobody liked it!
Så mye slit og arbeid for ingenting, konkluderte jeg. Jeg ville jo ikke ha penger, bare et klapp på skulderen. Men det fikk jeg ikke!

Så nei, jeg har ingen slike historier. :)

The post Bryggerens råd: Kjetil Jikiun appeared first on Ølportalen.

Viewing all 69 articles
Browse latest View live